Formula E – Berlin 2018

Foto in viri: Renault Nissan Slovenija in EUROMOBIL

Moštvo Renault e.dams v Berlinu seglo do samega roba zmagovalnega odra
Moštvo Renault e.dams je v dirki za Berlin ePrix, ki je spet potekala na opuščenem mestnem letališču Tempelhof, pokazalo svoj borbeni duh. Sébastien Buemi se je skozi vso dirko boril za uvrstitev na stopničke, v cilj pa pripeljal na četrtem mestu.

 

Moštvo Renault e.dams je prosti trening posvetilo iskanju optimalnih nastavitev za stezo z zelo specifično površino. Buemi je bil v zadnjih dveh sektorjih steze najhitrejši, zato se je v kvalifikacije podal z dobršno mero optimizma. Kljub temu Švicar ni mogel ujeti enakega občutka in je kvalifikacije končal na sedmem mestu. Tudi Prost je imel težave s slabim oprijemom in se je kvalificiral na 19. mesto.
Start je potekal v napetem ozračju in pred poznavalskimi očmi Nica Rosberga, Marka Webbra in Davida Coultharda. V prvem ovinku je Buemi izkoristil napako Rosenqvista in napredoval za eno mesto. Nekaj krogov kasneje se je mimo Jérôma d’Ambrosia prebil na peto mesto. Svoj tempo je še stopnjeval in prehitel Jean-Erica Vergna, ki pa se je nekaj krogov kasneje ob dotiku dirkalnikov spet prerinil naprej.
Zahvaljujoč najhitrejši zamenjavi dirkalnika med vsemi dirkači se je Buemi po vrnitvi na stezo znašel pred Francozom. Prost je imel v tej fazi dirke več smole, saj ga je ob izvozu iz boksa oviral promet, zaradi česar je izgubil dobrih osem sekund in nekaj mest.
Drugi del dirke je bil enako razburljiv, saj sta Buemi in Vergne zmanjšala svoj zaostanek za Turveyem. Ko je Buemi prehitel Britanca, mu je Vergne sledil in to priložnost izkoristil, da se je po notranji strani prerinil na tretje mesto. Buemi je tako ostal četrti vse do cilja.
Zaključni krogi niso prinesli nobene spremembe pri vrhu, se je pa Nicolas Prost prebijal naprej za po eno mesto na krog in ciljno črto prevozil kot štirinajsti.
Po deveti dirki sezone je moštvo Renault e.dams v skupni razvrstitvi še vedno na šestem mestu z 89 točkami. V skupni razvrstitvi dirkačev je Buemi z 82 točkami nazadoval na peto mesto, vendar ga od tretjega ločuje le 4 točke razlike.
Naslednja dirka prvenstva formule E FIA bo v Zürichu v nedeljo 10. junija in bo res pravi zgodovinski dogodek. To bo namreč po letu 1955 prva avtomobilska dirka na zaprti stezi v Švici!
Nicolas Prost (št. 8): »Po najslabših kvalifikacijah v karieri je bil dirkalnik v dirki izvrsten. Le malo je manjkalo, da bi lahko osvojil točke. Promet med mojim postankom v boksu mi je požrl veliko časa, a nič nismo mogli storiti. Čeprav obdobje težav še ni mimo, menim, da smo v tej dirki dokazali neokrnjeno motiviranost. Vemo, da je dirkalnik zmožen osvajati vodilna mesta, zato bi se položaj lahko kaj hitro zasukal nam v prid.«

Sébastien Buemi (št. 9): »Danes nismo bili v isti kategoriji kot vodilna dvojica in premalo hitrosti sem imel tudi, da bi ujel Jean-Erica (Vergna), še zlasti v zaključku dirke. Po šestem mestu v Rimu in petem mestu v Parizu smo sicer spet napredovali za eno mesto, a po vsem, kar sem doslej osvojil v tem prvenstvu, ne morem biti zadovoljen. To težko sprejmem, čeprav nad 12 točkami ne morem vihati nosu. V zaključnih dirkah sezone se moramo osredotočiti bolj kot kdajkoli.«

Jean-Paul Driot, solastnik moštva: »Četrto mesto je vedno veliko razočaranje. Seb je dvakrat uspel prehiteti Jean-Erica. Čeprav je potem spet izgubil položaj, kaže, da smo se zmožni enakopravno boriti z vodilnim v prvenstvu v enakem dirkalniku. Zdaj smo se vrnili na sprejemljivo raven in vidim, da celotno moštvo, od dirkačev do inženirjev, deluje bolj umirjeno in zbrano. Menim, da smo na pravi poti.«

Vincent Gaillardot, vodja programa formula E: »V zadnjih nekaj dirkah je moštvo opravilo ogromno delo, da je spoznalo parametre, ki so nas ovirali. Zdaj lahko vidimo dosežen napredek, kar dokazujejo Sebove uvrstitve, še zlasti dejstvo, da se je lahko meril z Jean-Ericom Vergnom. Napredujemo lahko še na nekaj področjih, da izboljšamo svojo konkurenčnost in sezono zaključimo z navzgor zasukano krivuljo ter ponovno sežemo na stopničke.«

Dodaj odgovor