Juhu – Padec cen SSD diskov in grafičnih kartic

Z veseljem sporočamo da se je zgodil vesel dogodek za vse računalniške navdušence. Na trgu komponent se je zgodil padec cen ključnih komponent. Zaradi povečane proizvodnje so že nekaj časa nazaj padle cene SSD diskom, ki so ključnega pomena za sestavo modernega, hitrega in varčnega računalnika. Nekoč je 250 GB SSD disk stal okoli 500 EUR. Kasneje so cene padle in se držale na okoli 120 EUR. Sedaj pa so cene padle krepko pod 100 EUR. To pomeni, da je danes možno sestaviti hitrejši računalnik za manj denarja kot pred letom dni. Vzrok padca pri SSD diskih je prihod novih tehnologij recimo M2 SSD diskov, ki dosegajo še večje hitrosti kot klasični SATA SSD diski. Zakaj bi imeli SSD disk v računalniku? Ker so zagonski, nalagalni časi in delovanje sistema v primerjavi z klasičnimi vrtljivimi HDD diski veliko boljši. Računalnik se hitreje prižge, vgasne in programi se hitreje nalagajo. SSD diski se lahko uporabijo tudi za nadgradnjo igralnih konzol kot so Playstation 3, 4 ali Xbox ONE S ali X, saj te konzole še vedno vsebujejo klasične HDD diske, ki jih upočasnjujejo.

SSD disk je tehnološko superioren v primerjavi z HDD diskom, saj porabi manj energije in je najmanj 5* hitrejši. Hitrost branja in zapisovanja pri SATA HDD diskih je okoli 90 MB/sec. Pri SATA SSD diskih pa okoli 550 MB/sec.

Cene grafičnih kartic za 3D pospeševanje pa so padle, saj so padle vrednosti kriptovalut in so cene le teh v zadnjem letu odvisne od donosa kriptovalute ki jo zrudarijo. Dobra novica torej za tiste, ki si računalnik zgradijo za igranje 3D iger ali resno delo. GTX 1060 z 3 GB spomina je pred 6 meseci stal približno 399 EUR, danes stane 269 EUR. Cene smo poiskali pri prodajalcu Notesniki.si , ki je specializiran za mining opremo. Grafične kartice 3D se torej uporabljajo za rudarjenje kripto valut, za delo v cad cam programih ali za igranje 3D iger.

Če ste torej razmišljali o sestavi novega računalnika je zdaj gotovo pravi čas. In ja. Klasični računalniki so še vedno popularni, saj se lahko v primerjavi z prenosnikom ali tablico zamenja posamezne komponente in le te so hitrejše v klasični kot v mobilni izvedbi.

Dodaj odgovor