Zakaj v Sloveniji zavržemo hrano v Nemčiji pa jo dobijo reveži?

Slovenska zakonodaja glede hrane in uporabnih rokov je nevzdržna. Ogromno hrane se zavrže in lačni dostikrat ne dobijo zastonj obroka. Na svetu obstaja več modelov ravnanja z hrano in v Sloveniji se žal velikokrat poslužujemo Ameriškega modela, kjer trgovine hrano z pretečenim rokom vržejo v smeti. Sam dostikrat pojem jogurt kateremu je rok potekel že za 14 dni ali pa tudi sendvič kateremu je rok potekel za 3 dni. Zakaj se takšna hrana ne da brezposelnim, brezdomcem in invalidom? V Nemčiji obstaja organizacija DIE TAFEL kjer trgovine neprodano hrano zapakirajo v vrečke in jo podelijo med hrane potrebne! Zakaj v Sloveniji HOFER, MERCATOR in tudi drugi sendvičov tik pred potekom roka ne znižajo za 50% ali 70% in jih prodajo? Zakaj podjetje, ki ga ne bom imenoval velike količine hrane zavrže v predelavo? Odgovor je verjetno hiperprodukcija hrane in slaba zakonodaja.

En dan smo obiskali delo raznašalca sendvičov in na odvzemni postaji, kjer so se dostavili novi sendviči se je pustilo veliko starih, ki gredo v predelavo. Kaj pomeni, da gre sendvič z pretečenim rokom v predelavo? To pomeni, da se ga bodisi skuri za energijo ali pa se ga odvrže v smeti ali pa se ga da svinjam. V Vsakem primeru se za njega dobi 1% ali manj od prodajne vrednosti!

Na tem področju predlagamo spremembo poslovanja in tudi zakonodaje! Vzamite si vzgled v Nemčiji, kjer je v trgovini marsikatera hrana cenejša, kupci uporabljajo vrečke za večkratno uporabo in kakovostna živila ne prestanejo v sežigalnici, pri svinjah v koritu ali v smeteh ampak na krožniku potrebnih hrane! Pametna odločitev je recimo odločitev podjetja SPAR in tudi TUŠ, kjer določene izdelke namesto da bi jih zavrgli znižajo za 50%. Tudi Mercator to dela! So pa kljub temu še vedno velike količine hrane, ki se v vseh trgovinah zavržejo in ta resen problem bi morali s skupnimi močmi trgovcev, kupcev in tudi politike rešiti!

 

Dodaj odgovor