10 jedi za močne ruske vojake

Vir: 

O oborožitvi ruske vojske vemo že marsikaj. Kaj pa prehrana?

Po pravilniku mora vojaška hrana vsebovati 117 živil, dnevni vnos vojaka pa mora znašati okoli 4.500 kalorij. Zdi se, da bi od takšne količine hrane lahko napravili soliden meni za v restavracijo. Preverili smo, katera hrana se znajde na krožniku pripadnika ruske kopenske vojske, kaj imajo vojaki najraje in kaj najbolj pogrešajo.

1. Kaša s hrenovko in jajca s kruhom

Za zajtrk ruski vojaki navadno jedo kašo s hrenovko ali rusko pleskavico. Kaša ni najbolj priljubljena jed, vendar jo vojaki “zmažejo” enako kot vse ostalo, kar jim prinesejo na krožnik.

“Najokusnejši zajtrk je kruh z maslom in dve polovici kuhanega jajca. Včasih je namesto jajc tudi marmelada,” pravi Nikolaj, ko z nami deli svoje izkušnje iz vojske.

2. Pelmeni in vareniki z mladim sirom

Enkrat do dvakrat tedensko vojaki za zajtrk dobijo poslastico v obliki pelmenov ali varenikov z mladim zrnatim sirom in kislo smetano, kar jim polepša cel dan.

“Na začetku se človek neverjetno razveseli, ko za zajtrk dobi pelmene ali varenike, vendar se sčasoma tudi njih prenaješ. To namreč niso nekakšni vrhunski pelmeni, ampak običajni,” pravi Nikolaj.

3. Leningrajski rasolnik

Dolgo časa je vladalo prepričanje, da je ječmenova kaša pravo prekletstvo. Ker je zelo poceni, so jo kuhali vsi. Po novem vojaškem pravilniku pa ječmenova kaša kot samostojna jed več ne obstaja, ampak samo kot priloga drugim jedem, na primer leningrajskemu rasolniku. Poleg ječmena se doda še meso, krompir, soljene kumare, korenje in črno čebulo. Najpomembneje je, da kuhar ni “stiskaški” pri odmerjanju mesa.

4. “Terenska” enolončnica

Kadar je vojska na terenu, se pripravlja enolončnico s prosom za 20-25 ljudi. Recept je zelo enostaven: skuhamo krompir in proso, dodamo sesekljano črno čebulo, korenje pa naribamo in prepražimo na olju. Zelenjavo damo v kotel ali lonec skupaj z mesnim narezkom in kosilo je nared!

5. Dušeno zelje

Vsak, ki je služil v ruski vojski, se dobro spominja dušenega zelja. Strežejo ga kot prilogo mesu ali kaši.

Za nadaljevanje branja zanimivega članka kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor