VIDEO: Rusinja Trusova kot prva na svetu izvedla četverni lutz

Vir: 

Aleksandra Trusova

Aleksandra Trusova

Yusuke Nakanishi/AFLO/Global Look Press

Prvič v zgodovini ženskega umetnostnega drsanja je 14-letna Rusinja Aleksandra Trusova, svetovna mladinska prvakinja, na kontrolnem preizkusu državne reprezentance v Novogorsku pri Moskvi izvedla četverni lutz in dva četverna tolupa.

Najzahtevnejšega od vseh skokov, četverni lutz, smo do sedaj videli samo v izvedbi moških drsalcev, ruska športnica pa je povedala, da je za izvedbo tega elementa potrebovala dva meseca. Po pisanju ruskih medijev ima Trusova slavo edine drsalke na svetu, ki lahko izpelje tako bogat program.

Skok, ki so ga tudi med moškimi uspeli doseči le redki, je izpeljala zelo kakovostno, ali bo to ponovila tudi na dejanski tekmi, pa je odvisno samo od nje. Tukaj ni šlo za nastop na treningu, ampak za kontrolni preizkus, v katerega so se (sicer neuradno) vključili tudi sodniki in strokovnjaki, ki so potem svetovali športnikom, dogodek pa je imel tudi gledalce, je pojasnil predsednik ruske zveze za umetnostno drsanje Aleksander Gorškov.

»Poleg omenjenega lutza je Trusova izvedla še dva štirikratna skoka, kar je prav tako pomembno. Na prvem tovrstnem preizkusu v sezoni, pred mladinsko Veliko nagrado, čustveni naboj pri športnikih ni nič manjši, morda je celo večji kot na samih tekmovanjih,« je povedal Gorškov in dodal, da so skoraj vsi člani ruske mladinske reprezentance uspešno prestali preizkus.

 

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ!

Dodaj odgovor