Ali bodo v rastlinjakih kmalu poletele robotske čebele iz Rusije?

Vir: 

Znanstveniki na več ruskih, ameriških in japonskih raziskovalnih inštitutih delajo na razvoju umetnih robotskih čebel.

Znanstveniki na več ruskih, ameriških in japonskih raziskovalnih inštitutih delajo na razvoju umetnih robotskih čebel.

Ogromno količino hrane, ki jo proizvedemo, vključno z mandlji in paradižnikom, morajo za rast in razvoj oprašiti čebele. Medtem ko se čebelja populacija v naravi vztrajno zmanjšuje, ruski znanstveniki kot smiseln nadomestek ponujajo robotske opraševalce.

Čebele v naravi se soočajo z vse večjo grožnjo svojemu obstoju. Med razlogi za to sta nedvomno uporaba pesticidov in borna prehrana, vendar pravi razlog še zmeraj ostaja skrivnost.

Danes mora večina kmetov kupiti ali najeti kolonije čebel, kar dodatno zvišuje ceno hrani. Po podatkih ameriške organizacije Bee Informed Partnership so ameriški čebelarji izgubili že okoli 40 odstotkov čebeljih kolonij.

Ruski znanstveniki s Politehnične univerze v Tomsku (TPU) zdaj ponujajo alternativo – robotske čebele. Raziskovalci načrtujejo projekt zagnati leta 2019, prototipi pa bodo vsaj sedemkrat večji od pravih čebel, kar pomeni, da bodo velikosti človeške dlani.

Samo za uporabo v rastlinjakih

Po besedah Alekseja Jakovljeva, vodje inženirske šole pri TPU, bodo umetne čebele še posebej koristne pri vzgajanju jagod in drugih rastlin, ki jih gojijo v toplih gredah skozi vse leto.

“Načrtujemo razvoj robotskih čebel, algoritmov in programske opreme, kot tudi optičnih sistemov in načinov za prepoznavanje slike za natančnejše pozicioniranje,” pravi Jakovljev. Prva serija 100 robotskih čebel bo stala okoli 1,4 milijona dolarjev.

“Za celoletno opraševanje v velikih rastlinjakih pridelovalci uporabljajo čmrlje,” dodaja Jakovljev. “Ena družina čmrljev stane okoli 500 ameriških dolarjev. Pozimi letijo pod infrardečimi žarnicami, ki simulirajo sončno toploto, spomladi pa lahko celotna družina čmrljev uide iz rastlinjaka, kar seveda povzroči gospodarsko škodo.”

Roboti na drugi strani, bodo delali brez premora in nikoli ne bodo ušli. Umetne čebele pa seveda ne bodo rešile problema izumiranja vrste, pravi Jakovljev. “Robotske čebele bomo uporabljali samo v rastlinjakih, zunaj naravnega okolja čebel.”

Sadjarji čebele uporabljajo tudi zunaj rastlinjakov. Pridelovalci mandljev v ZDA na primer plačujejo po 200 dolarjev za panj, medtem ko pridelovalci borovnic zanj odštejejo 110 dolarjev, pridelovalci jabolk pa okoli 70.

Nekateri kmetovalci in kmetijska podjetja razmišljajo o opraševanju z alternativnimi vrstami. Po mnenju strokovnjakov za opraševanje namreč obstajajo še druge pomembne živalske vrste, kot so netopirji, muhe in komarji.

 

Za nadaljevanje branja novičke kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor