Analitiki: Cene ruske pšenice so dosegle najvišjo vrednost po koncu leta 2014

Vir:

Analitiki pravijo, da so zelo visoke cene ruske pšenice povezane s krepitvijo svetovnih trgov ter zmanjšano napovedjo letine v Evropi.

Povprečne izvozne cene ruske pšenice so prejšnji teden narasle za 15 dolarjev na 231,5 dolarjev na tono, piše ruski časopis Kommersant ob sklicevanju na analitično podjetje Sovekon. Po podatkih Inštituta za konjunkturo agrarnega trga se je ruska pšenica prejšnji teden podražila za 11 dolarjev in dosegla celo 234 dolarjev na tono, medtem ko generalni direktor Prozerna Vladimir Petričenko ocenjuje povprečno ceno na 232 dolarjev na tono.

V vsakem primeru analitiki poudarjajo, da gre za najvišje cene po koncu leta 2014. Direktor Sovekona Andrej Sizov razlaga, da je rast cena povezan s krepitvijo svetovnih trgov. Po njihovih podatkih so odkupne cene pšenice v globokovodnih lukah prejšnji teden poskočile z 10,5-11,1 na 11,2-11,7 tisoč rubljev na tono. Sizov sicer predvideva, da bodo na glavnih trgih cene pšenice padle še v tem tednu, pred objavo novega poročila kmetijskega ministrstva ZDA z napovedmi letine žit.

 

Za nadaljevanje branja članka kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor