Čudna so pota ideologije: Kako je Puškin postal »veliki socialistični pisatelj«

Vir: 

Leta 1937, ko je Sovjetska zveza doživljala Veliki teror, se je Stalin odločil, da bo počastil Puškina kot socialističnega boga, da bi povečal priljubljenost svojega režima. Seveda so Puškina imeli za genija že pred oktobrsko revolucijo, toda Sovjeti so stvari privedli še stopnjo višje in ustvarili nekakšen kult.

Puškin, sovjetski bog

Leta 2017 nismo obeležili samo 100. obletnice oktobrske revolucije 1917, ampak tudi 80. obletnico Velikega terorja leta 1937. Sovjetska zveza pa je leta 1937 neverjetno obsežno obeležila tudi 100. obletnico smrti Aleksandra Sergejeviča Puškina. Veliki pesnik je bil po revoluciji nekaj časa v senci, leta 1937 pa se je povzpel na vrh sovjetskega kulturnega panteona.

Sredi marksizma brez narodov, ki je zavračal pojme nacionalne kulture, narodnega značaja, tradicionalne nacije in narodnega duha, je Stalin spravil na svet skoraj klasičen kulturnocentričen imperij, ki je v svoje srce postavljal Puškina.

Ukradel Puškina izseljencem

Odločitev, da se slavi Puškina kot socialističnega boga, je Stalinova osebna zasluga. Da bi res razumeli, za kako neobičajno pobudo je šlo, se je vredno spomniti, da je bil Puškin v 19. stoletju pesnik, ki ga je poznala samo intelektualna elita. Celo seznam obveznega branja za revolucionarno inteligenco ni vključeval Puškina, ker je vladalo prepričanje, da je bil preveč oddaljen od nujnih potreb ljudstva.

Stalin pa je bil dobro zverziran v klasični ruski književnosti in tako ni bil samo ljubitelj revolucionarja Černiševskega, ampak tudi Dostojevskega in Puškina.

Na odločitev o čaščenju Puškina je močno vplivalo dejstvo, da je od sredine 20. let ruska diaspora v tujini, ki jo je Sovjetska Rusija pozorno spremljala, razvila močno zanimanje za Puškinova dela. Stalin se je celo osebno naročil na skoraj vse velike publikacije ruskih emigrantskih krogov.

Leta 1937 so ruski izseljenci želeli organizirati svoje prireditve v Puškinovo čast, a bi z njegovo dediščino dobili v roke tudi nevarno politično orožje. Orodje je bilo potrebno ukrasti sovražniku! Mogoče je bila takšna Stalinova logika, čeprav zgodovinarji niso v to popolnoma prepričani.

Kult osebnosti

Znamke iz serije »Obletnica smrti Aleksandra Puškina«, oblikoval umetnik Vasilij Zavjalov

Od leta 1922 so vsako leto uradno obeležili obletnico Puškinove smrti. Opisovali so ga kot »rusko pomlad, rusko zarjo, ruskega Adama«, primerjali so ga tudi z Dantejem, Petrarco, Shakespearjem, Schillerjem in Goethejem.

Kult Puškina so promovirali v neverjetnem obsegu. Priprave na obletnico so zajele vse: akademike, pisatelje, skladatelje, politike in javne osebnosti, založbe, kinematografe, gledališča, tovarne, kolhoze in sovhoze. Vsak človek v državi je moral vedeti, da je Puškin velik! Puškin je svetinja!

 

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ!

Dodaj odgovor