Gazprom z gradnjo Turškega toka postavil svetovni rekord!

Vir: 

Uprava ruskega energetskega giganta Gazprom sporoča, da so predvčerajšnjim zaključili z gradnjo morskega dela Turškega toka in z napeljavo 6,27 km dolge cevi postavili svetovni hitrostni rekord!

Da se z najhitrejšo napeljavo cevi ponaša ladja Pioneering Spirit? Ne več! Gazprom je sredi julija v dva kraka Turškega toka napeljal kar 1230 km dolgo cev in pokril kar 66 odstotkov celotnega morskega pasu.

Direktor uprave Aleksej Miller je povedal, da z letom 2020 načrtujejo širitev Turškega toka na Bolgarijo, Srbijo in Madžarsko. Naj spomnimo: Gazprom je z gradnjo Turškega toka – 930 km dolgega morskega pasu od Črnega morja do turške obale – začel šele maja lani! Oskrba s plinom bo potekala po 180 km dolgem kopenskem pasu.

S plinom bodo torej najprej oskrbeli turško tržišče, potem pa še južno in jugovzhodno Evropo. Za vzdrževanje posamičnega toka morajo na letni ravni treba priskrbeti 15,75 milijard kubikov plina. Plinska oskrba se bo najverjetneje začela konec naslednjega leta.

Gazprom in turška vlada sta konec maja podpisali protokol o kopenskem delu plinovoda Turški tok. Namestnik predsednika uprave Gazproma Aleksander Medvedjev zagotavlja, da bodo v najkrajšem možnem času začeli z gradnjo drugega kraka, ki bo s plinom oskrboval južno in jugovzhodno Evropo. Dodal je še, da, upoštevajoč regulative Evropske unije in Evropske komisije, načrtujejo dve različni varianti in – sodeč po poročanju ruskih medijev

 

Za nadaljevanje branja novičke kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor