Jedilnik iz leta 1917: Kaj je jedel car in kaj revolucionarji?

Vir: 

Kuhar in zgodovinar Maksim Sirnikov v restavraciji Domino v predmestju Moskve ponuja nabor jedi iz revolucionarnega leta 1917.

Oktobrska revolucija je zabrisala delitev na revne in bogate, istočasno pa je posegla v kulinarično tradicijo. Jedi, ki so jih prej pripravljali v družinah plemičev in trgovcev, so znatno poenostavili. V državi je vladal kaos in tudi revolucionarni voditelji niso ravno uživali v specialitetah. Člani revolucionarnega komiteja so na primer pogosto jedli v menzi, ki se je nahajala v zgradbi nekdanjega Inštituta v Smolnem. Jedilnik je bil (tako kot povsod) skromen, sestavljen v glavnem iz leče in prosa, stanje pa je bilo tako slabo, da so posamezniki v menzo nosili tudi lasten kruh, koliko so ga imeli na voljo.

Restavracija Domino

Boljševikje za večerjo jedel krompirjevo ali t. i. razbojniško pleskavico iz 136 gramov govedine z gorčico. Ravno to nam je v restavraciji Domino tudi ponudil glavni kuhar in zgodovinar ruske kuhinje Maksim Sirnikov. V restavraciji Domino v Podmoskovju lahko od decembra lani poskusite pristne jedi iz časa revolucije.

Krompirjeva pleskavica

»Boljševiki so bili zelo nezahtevni kar se tiče hrane. Mnogi izmed njih so namreč izhajali iz najnižjih družbenih slojev in bili navajeni skrivanja, zaporov, pregnanstev in emigracije, tako da niso imeli priložnosti postati gurmani. Del partijskih voditeljev pa je izviral iz privilegiranih slojev, kot na primer Georgij Čičerin (diplomat in narodni komisar za zunanje zadeve ZSSR) in Aleksandra Kollontai (izredna in pooblaščena veleposlanica ZSSR). Oni so vedeli, kaj je to okusna hrana,« je za naš portal povedal glavni urednik časopisa Istorik, Vladimir Rudakov.

Razbojniška pleskavica

Razbojniška pleskavica

Sestavine za eno pleskavico:

– 136 g govedine
– rezina belega kruha
– 50 g kisle smetane
– polovica manjše črne čebule

– sol, črni poper, moka za cvrtje, stopljeno maslo

Priprava:

Rezino belega kruha potopimo v kislo smetano skupaj z mleto govedino in črno čebulo. Dodamo sol in poper. Nato oblikujemo pleskavico, jo posipamo z moko in ocvremo na maslu v ponvi. Pleskavico cvremo na obeh straneh in nato do konca popečemo v pečici.

Kaj je jedel Lenin?

Enolončnica iz leče

V otroštvu se je Vladimir Lenin prehranjeval s specialitetami rusko-nemške kuhinje. Njegova mati je namreč bila Nemka rojena v protestantski družini v Povolžju. Pogosto je pripravljala enolončnice z mlekom, zelenjavo in kašo, redkeje tudi rusko kislo juho šči, za katero je menila, da je »težka« za želodec, piše zgodovinar ruske kuhinje Viljem Pohljopkin v knjigi z naslovom Kaj je jedel Lenin. V knjigi piše tudi o tem, da so meso uživali redko, še najpogosteje se je na mizi znašla kuhana govedina. Pogosto so jedli omlete: »Trdo kuhana jajca in omleta je bil običajni zajtrk in kosilo.« Kasneje je redna in obilna prehrana pri Leninu bila redkost.

Vse, ki vam je všeč naša stran, vabimo, da si naložite našo mobilno aplikacijo in se naročite na pisma uredništva z najboljšimi zgodbami tedna. Oboje je seveda brezplačno!

»Ko je odrasel, je Lenin jedel razmeroma slabo,« pravi Rudakov. Pogosto je jedel suho hrano, zato je že pri 27 letih imel težave z želodcem. Sliši se nenavadno, ampak obilno je jedel samo v času izgnanstva v vasi Šušenskoje. Tam je jedel zdravo vaško hrano in se ukvarjal z lovom in ribolovom. »A ste se kaj razširili?« naj bi vzkliknila njegova tašča, mati Nadežde Krupske, ko ju je prišla obiskati. Lenin se je kasneje pogosto spominjal tega obdobja, tudi potem ko je prišel na oblast. Niti takrat, ko je že bil na čelu države, se namreč ni dobro prehranjeval – bil je zelo zaseden in je navadno samo malical, namesto da bi si privoščil polni obrok.

Rudakov pravi, da naj bi njegova žena bila razmeroma slaba kuharica in sodeč po njegovih spominih, se je naučila peči palačinke šele po svojem 40. letu. Zaradi tega sta se v času izgnanstva prehranjevala v relativno poceni menzah, v Kremlju pa sta jedla v menzi Sovjetskega narodnega komisariata, tako kot ostali funkcionarji.

Carska večerja

Car Nikolaj II. z družino leta 1916.

Carska družina leta 1917 ni več mogla uživati v hrani, tako kot prej. V Jekaterinburgu v hiši Ipatjeva, kjer so Romanovi preživeli zadnje dni svojega življenja, jim je hrano pripravljal carski kuhar Ivan Haritonov. Carska družina je na krožnik dobivala malo mesa, namesto navadnih pelmenov in varenikov je Haritonov pripravljal solato iz pese, namesto želeja iz mandarin kompot, namesto polnjenega peciva pa popečene testenine.

Maksim Sirnikov je za jedilnik restavracije Domino pripravil recepte jedi, ki so jih pripravljali za carsko družino. Carska večerja po Sirnikovu sestoji iz sveže kremaste enolončnice iz kumar, solate iz rdeče pese, popečenih testenin in riževe pleskavice.

Za nadaljevanje branja članka in več vsebin o Rusiji kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor