Kaj se skriva za govoricami o 130 milijardah dolarjev ruskega carskega zlata v Japonskem morju?

Vir: 

V Japonskem morju so po 113 letih našli potopljeno rusko križarko Dmitrij Donskoj. Vest ne bi bila tako senzacionalna, če ne bi naokoli krožile govorice, da je bilo na krovu za 130 milijard dolarjev zlata iz časov carske Rusije. Podjetje iz Južne Koreje je že začelo veselo razlagati, kako bo potrošilo novi zaklad. Vendar pa je tukaj spet nastal en »majhen problem«.

»Naše odkritje je končno končalo vse kontroverze okoli obstoja ladje Donskoj in lokacije potopa. Kmalu bomo začeli z reševanjem ladje,« je 17. julija izjavilo južnokorejsko iskalno podjetje Shinil Group. Nekaj dni prej so potapljači tega podjetja v ozemeljskih vodah v Japonskem morju odkrili ostanke pred 113 leti potopljene križarke Dmitrij Donskoj in objavili fotografije z dna. Ladja je leta 1905 sodelovala v rusko-japonski vojni in potonila, še preden bi prispela do pristanišča v ruskem mestu Vladivostok.

Vest o odkritju ladje Ruskega imperija ne bi bila tako senzacionalna, če ne bi krožile govorice o tem, kaj je bilo na njenem krovu. Po korejski razlagi so na križarki prevažali 5.500 zabojev z zlatom, s katerim je razpolagala eskadrilja. Gre za zlato v vrednosti preko 130 milijard današnjih ameriških dolarjev.

Heroj morja

Oklepna križarka prvega razreda Dmitrij Donskoj je bila prvič spuščena na vodo leta 1883 in je dolgo veljala za glavno ladjo Baltske flote carske Rusije. Na povabilo vlade ZDA je prišla naravnost v New York ob praznovanju 400. obletnice Amerike.

Ob začetku rusko-japonske vojne je Donskoj že veljal za »veterana« v vrstah flote: v primerjavi s sodobnimi plovili tistega časa je bil prepočasen in premalo okreten. Vseeno so ga aktivirali iz rezerve in poslali v legendarno pomorsko bitko pri Čušimi, ki je bila zadnja v njegovi karieri.

Dmitrij Donskoj, 1893

Stara križarka je takrat krila hitrejša plovila in jim omogočila umik pred napadalci, pa tudi sama se je za nekaj časa izognila zasledovanju. Na krov je presedla posadka močno poškodovane torpedne ladje. Donskoj je dočakal noč, ogenj je bil ugasnjen in ladja je krenila proti Vladovostoku. Vendar so Japonci zaradi peturne selitve z ladje na ladjo uspeli Donskega dohiteti – naenkrat ga je obkrožilo deset plovil. Ker se posadka ni hotela predati nasprotniku, je svojo lastno ladjo potopila z dvignjenimi zastavami.

Afera po korejsko?

Potapljači Shinil Group so sporočili, da so med odpravo videli zadnji del Dmitrija Donskega, topove, harpune, jambore in palube, v zadnjem delu pa še veliko število kovinskih zabojev. »Prepričani smo, da gre za zaboje z zakladom, kar je zgodovinsko potrjeno. Zaboji so bili zelo tesno zapečateni, kar kaže na to, da so notri zares vredne stvari,« je izrekel Park Sung-jin, predstavnik podjetja za stike z javnostjo.

Po tej izjavi se je vrednost delnic Shinil Group na trgih povzpela za več kot 20%. Še več, podjetje je uspelo izdati lastno kriptovaluto Donskoi International in obljubiti, da bodo delež od zlata v obliki dividend dobili vsi imetniki te valute. Še 10% naj bi vložili v razvoj skupnih projektov s Severno Korejo, polovico vseh »zakladov« pa vrnili Rusiji.

Tukaj pa se je že izkazalo, da Shinil Group od korejskih oblasti ni dobila dovoljenja, da izvleče ladjo in se tako s tem ne more ukvarjati. Delnice so takoj padle za 20% že ob zaprtju trgov 17. julija, naslednji dan pa še za 30%. Podjetje so že opozorili, da lahko kazensko odgovarja zaradi špekuliranja na podlagi govoric o »zlatu«.

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ!

 

Dodaj odgovor