Kaj v ruski policiji že pol stoletja počne cela ekipa likovnih umetnikov

Vir:

Tile umetniki so predani svojemu delu. Nekateri rekonstruirajo svetle plati ruske preteklosti ali vsakdanjik policistov, drugi pa gredo na ukaz celo na krizna žarišča, nakar ustvarjajo slike o herojstvu in tragiki.

Umetniški atelje Vasilija Vereščagina, ustanovljen pri Ministrstvu za notranje zadeve ZSSR leta 1969, je v marsikaterem pogledu čisto poseben oddelek ruskega notranjega ministrstva. Slike iz tega studia so upodabljale vsakodnevne dejavnosti tedanje milicije, slike pa so uporabljali pri izobraževanju in usposabljanju kadrov na ministrstvu.

Iljas Araslanov, Odlikovanje v Hankali (Grozni), 2007

Poleg slik s konvencionalno tematiko aretacij nevarnih kriminalcev, zapriseg in poslavljanj z zastavo, so umetniki risali tudi portrete pomembnih funkcionarjev, generalov in mladih herojev.

Jurij Orlov, K zidu, 1993

Atelje deluje že skoraj pol stoletja, njegova dela pa predstavljajo zgodovinske spomenike, ki jih najdemo ne samo na zidovih pisarn na policijskih postajah, ampak tudi v muzejih. V ruski prestolnici je na primer leta 2014 potekala razstava v Moskovskem muzeju sodobne umetnosti. Povzročila je pravo senzacijo za umetniške kroge in veliko odkritje za široko občinstvo.

Vjačeslav Želvakov, Tekmovanje, 1990

Novejša zgodovina ateljeja se začenja z letom 1991 in prihodom mladega umetnika Olega Leonova, ki je pozneje postal tudi njegov vodja. Študiral je na Moskovskem državnem inštitutu Vasilij Surikov v delavnici Ilje Glazunova, ki je bil v začetku 90-ih eden vodilnih ruskih umetnikov in portretistov.

Anton Šumejko, Poslavljanje od zastave, 2012

»Danes še naprej dokumentiramo [sodobno] obdobje,« je povedal Leonov za Russia Beyond. »Na naših razstavah lahko ljudje tudi jočejo ali prinašajo cvetje k portretom generalov, pa tudi razpravljajo o tem, ali so bili to dobri ljudje.«

Aleksander Teslik, Obkroženi, 2005

 

Za nadaljevanje branja članka kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor