Kako so Rusi okrepili Slovensko industrijo jekla in zagotovili Acronijevo jeklo za ruske ledolomilce

Vir: 
Fotografije: SIJ / Kolaž: Matej Križanec
Že od leta 2007 je Slovenska industrija jekla v večinski ruski lasti. Kako se je od takrat spremenilo poslovanje slovenskih jeklarjev, kakšna bo prihodnost največje ruske investicije v Sloveniji v luči ameriških carin in za kaj se uporablja slovensko jeklo v Rusiji? Pogovarjali smo se s Tiborjem Šimonko, članom uprave skupine SIJ.

Slovenska industrija jekla že od leta 2007 posluje pod večinskimi lastniki iz Rusije. Kako se je SIJ spremenil od takrat oz. katere so bile glavne spremembe v podjetju, ki so jih prinesli novi lastniki? Zdi se, da je bilo še posebej prelomno obdobje 2013-14, ko je podjetje v enem letu prešlo s 6,4 milijona evrov izgube na 18,9 milijona evrov dobička ter nato nadaljevalo z uspešnimi rezultati v prihodnjih letih …

Od vstopa strateških lastnikov leta 2007 smo v Skupini SIJ za razvoj in posodobitev tehnologije ter krepitev svojega položaja na evropskem in svetovnem jeklarskem trgu namenili skoraj 600 milijonov evrov. Za prelomno obdobje 2013-2014 so bile ključne predvsem spremembe cen osnovnih surovin in energentov, ki jih v letu 2013 nismo uspeli prenesti v naše prodajne cene, a kljub temu so bili rezultati Skupine Sij povsem primerljivi z rezultati konkurentov. V letu 2014 pa smo primerljivi jeklarji imeli boljše rezultate zaradi izboljšanja tržnih razmer in predvsem prvih znakov prihajajoče konjunkture na globalnih trgih. Podjetja znotraj Skupine SIJ so skladno s povečanim povpraševanjem na trgu okrepila proizvodnjo nerjavnih pločevin in posebnih odpornih pločevin, ki imajo višjo dodano vrednost in tako na trgu dosegajo višje cene, medtem ko se je zmanjšala proizvodnja konstrukcijskih jekel.

SIJ Metal Ravne, kovačnica, transport ingota na stiskalnico

Kateri so glavni trgi, na katerih deluje SIJ? Kje namerava v prihodnje še posebej širiti svoje delovanje?

Skupina SIJ je bila s 86,2 odstotka tudi v letu 2017 med petimi največjimi slovenskimi izvozniki. Glavni izvozni trgi ostajajo Nemčija, Italija in druge evropske države. Na največjih dveh izvoznih trgih smo ohranili enak delež prodaje kot v letu 2016, vrednostno pa smo na nemški trg izvozili za 27 milijonov evrov, v Italijo pa za 24,6 milijona evrov več proizvodov kot v letu 2016. Delež izvoza pa se je v primerjavi s preteklim letom sicer najbolj povečal na trgu drugih evropskih držav in v ZDA.

SIJ uspešno posluje tudi v Rusiji, še posebej znano je sodelovanje z znamenito Baltiško ladjedelnico. Kaj konkretneje zagotavlja SIJ ladjedelnici? Lahko naštejete še kakšen večji posel, ki ga ima družba trenutno v Rusiji?

SIJ Acroni, največja družba Skupine SIJ, uspešno sodeluje z Baltiško ladjedelnico že več kot pet let. Baltiška tovarna – Ladjedelnica (članica Združene ladjedelniške korporacije) je v sklopu projekta 22220 zgradila napreden največji in najzmogljivejši jedrski ledolomilec na svetu – Arktika. Poleg Arktike gradi Baltiška ladjedelnica še ledolomilca Sibirijo in Ural. SIJ Acroni je dobavil nerjavno pločevino za gradnjo vseh treh ledolomilcev, uporabili pa so jo za notranje konstrukcije, natančneje za zaščito prostorov, v katerih so nameščeni jedrski reaktorji. Baltiška ladjedelnica načrtuje gradnjo novih ledolomilcev, pri čemer bo skladno z načrti in z dosedanjim dobrim sodelovanjem, k sodelovanju povabila tudi Skupino SIJ oziroma njeno jeklarno SIJ Acroni.

Nerjavna pločevina SIJ Acronija je dobro prepoznavna tako na ruskem trgu, kjer se po količini izvoza nerjavnih jekel uvrščamo v vodilno trojko, kot tudi na trgih SND.  Visok položaj na trgu in zvestobo kupcev smo si zagotovili 1) s kratkim časom izdelave – en mesec; 2) s prilagodljivostjo naročnikom – proizvode lahko izdelamo po posebnih zahtevah kupca (specifična kemična sestava ali mehanske lastnosti); 3) v svojih sodobno opremljenih laboratorijih izvajamo širok spekter preizkusov in preiskav.

Na ruski trg izvažamo predvsem jeklene proizvode za naftno, kemično in transportno industrijo.

Aktivno sodelujemo z naslednjimi končnimi porabniki: Uralhimmaš (Uralkhimmash), Kriogenmaš (Chryogenmash), Tihvinska tovarna za gradnjo vagonov (Tikhvin Freight Car Building Plant), Ruzhimmaš (RM Rail), Ižorske tovarne (Izhorskiye Zavody) in drugimi vodilnimi ruskimi družbami.

SIJ Acroni

Zanima nas tudi, kje SIJ vidi svojo največjo konkurenco. So to kitajski tekmeci s cenejšim jeklom, kakšna »zahodna« podjetja z visokokakovostnimi izdelki?

Nasploh v Rusijo uvažajo relativno veliko poceni proizvodov iz Azije in Indije, ki jih običajno hranijo v skladiščih trgovcev, vendar SIJ Acroni ne tekmuje s proizvajalci masovnih proizvodov, prav tako pa naš cilj ni prodaja velikih količin po nizkih cenah.

V naši niši (projekti) sta v določeni meri naša konkurenta ruski Rdeči oktober (Krasnyj Oktjabr) in belgijski Industeel.

Po poročanju medijev je SIJ lani dosegel 17,6 milijona evrov čistega dobička, sicer za okoli dve tretjini manj kot predlani. Kateri so glavni izzivi, ki stojijo pred SIJ za prihodnje obdobje?

S strateško premišljenim in poslovno učinkovitim delovanjem, vztrajnim povečevanjem deleža proizvodnje izdelkov z najvišjo dodano vrednostjo in lastno blagovno znamko, zniževanjem porabe naravnih virov in ustvarjanjem novih proizvodov bo Skupina SIJ v prihodnjih desetih letih postala ena donosnejših vertikalno integriranih jeklarskih skupin v Evropi.

Verjamemo, da nam bo to uspelo z močno vertikalno povezano verigo, izkoristkom notranjih sinergij in povečanjem deleža predelave jekla v lastne končne proizvode ter nenehnim vlaganjem in čim boljšim izkoristkom najpomembnejših dveh naložb v zadnjih letih. V SIJ Acroniju smo septembra 2016 zagnali 32 milijonov evrov vredno naložbo v linijo HTL (Heat Treatment Line) za toplotno obdelavo nerjavne debele pločevine. Nova sodobna linija združuje tri do sedaj ločene procese obdelave debele pločevine – peskanje, kaljenje in popuščanje. Septembra 2017 pa smo prav tako v SIJ Acroniju zagnali 30 milijonov evrov vredno naložbo v AOD -konverter (Vacuum Oxygen Decurbarization), ki omogoča povečanje proizvodnih zmogljivosti nerjavne debele pločevine, enega od naših najdobičkonosnejših programov, ter posredno tudi specialnih jekel.

Nadaljevanje članka preberite TUKAJ!

Dodaj odgovor