Kitajska in Norveška vodita pri prodaji e-avtov

E-mobilnost je bila prisotna že pred več kot 100 leti. A ste vedeli, da so bili prvi avtomobili na električne motorje? A prišel je bencinski motor in takrat je bil bencin poceni in domet e avtov majhen. Prišel je Ford model T in električni avti so za nekaj časa izumrli. Kasneje se je zelo povečala proizvodnja avtomobilov in postali so eden večjih onesnaževalcev planeta. Zato so ponovno postali zanimivi e avti. Poleg manj onesnaževanja pa ponujajo tudi odlične pospeške, manj servisa in manj uporabe nafte, ki je velikokrat moralno sporna, saj zaradi nje napadajo tuja ozemlja. Na področju e avtov so naredili analizo, ki kaže s številkami sledeče rezultate:

V prvi polovici 2018 je Kitajska prodala 412.000 novih e avtov. Amerika 117.000 in Norveška 35.788.

 

Glede na število prebivalcev ima največ avtomobilov ravno Norveška. Kitajska pa jih proda zaradi velike države največje število. Prodaja tudi v Ameriki in na Nizozemskem ni zanemarljiva.
Prodaja v Sloveniji je slaba, saj država še vedno ne zagotavlja dovolj visoke minimalne in povprečne plače, da bi si jih lahko državljani privoščili, poleg tega ne gradi dovolj e polnilnih postaj.

 

Obstajajo zagovorniki klasičnih avtomobilov na bencin, saj trdijo, da je proizvodnja baterij povezana z onesnaževanjem in da elektrika pridobljena s pomočjo elektrarn na premog tudi onesnažuje. Res je. Ampak! Velja omeniti, da v primeru, da je elektrika pridobljena v nuklearni elektrarni, hidro elektrarni ali elektrarni na veter ali sonce potemtakem že več ni tako umazana in je vožnja na električni avto ponovno bolj ekološki od tistega, ki vozi na dizel ali bencin. Obstaja pa seveda tudi argument vojne zaradi pogonskih goriv in faktorja življenjskih smrti, ki so kot strošek pridobivanja nafte tudi lahko všteti kot onesnaževanje okolja in v takih primerih so bencinski in dizelski avtomobili tisti, ki najbolj onesnažujejo od vseh.

Obstaja več vrst pogonov in električni je v tem primeru razmišljanja veliko bolj čist kot tisti, ki ga poganja sistem vezan na petrosmrt.

 

Dodaj odgovor