Kriptovstopnica v prihodnost: Bodo Ruske železnice delovale s tehnologijo blockchain?

Vir: 

Ilija Pitaljev/Sputnik
Ruske železnice načrtujejo uvedbo tehnologije veriženja blokov (blockchain) v popravila vlakov. Pobuda bi lahko prinesla več transparentnosti v rusko železniško infrastrukturo in odstranila ponarejene komponente, povečala varnost potnikov ter skrajšala čas in ceno potovanj.

Tehnologija veriženja blokov (blockchain) se še naprej razvija, vse več državnih podjetij po svetu pa si želi vpeljati to tehnologijo v svoje delovanje, saj jih privlačita njena transparentnost in decentraliziranost. Tako tudi Ruske železnice (RŽD) razvijajo nov pilotski projekt v sodelovanju s podjetjem Bitfury, ki sicer ponuja infrastrukturo za rudarjenje Bitcoinov.

»Naš projekt je vezan na popravila in zamenjavo koles vagonov. Rešitev vključuje storitev za spremljanje življenjskega cikla vagonov ter trgovino za nakup in izmenjavo delov,« je pojasnil Dmitrij Ufajev, direktor Bitfury Russia.

Večja varnost za potnike

Projekt prav tako vključuje ključne elemente železniškega sistema, kot so vozlišča, ki preprečujejo deformacije na železnici zaradi premikanja vlakov.

Po besedah Ufajeva imajo obstoječe železnice več bistvenih pomanjkljivosti. Kolesa trenutno identificirajo z vročim žigosanjem, nekatera kolesa pa se podvajajo. Svojevrsten izziv je tudi komunikacija med različnimi železniškimi operaterji.

Nov projekt omogoča, da bolje sledimo izvoru vozlišč in delov vagonov brez jasne zgodovine ali z napačnimi podatki, in sicer s pomočjo t. i. pametne pogodbe, računalniškim protokolom, ki identificira in uveljavlja dogovore.

Nova rešitev bo izboljšala varnost potnikov. »Z uvedbo tehnologije veriženja blokov bomo odstranili ponarejene dele, Ruske železnice pa bodo lahko hkrati zmanjšale čas popravil in z njimi povezane stroške,« zatrjuje Ufajev.

Rešitev za Ruske železnice temelji na odprtokodnem okviru Exonum, ki je namenjen za ustvarjanje novih zasebnih načinov uporabe tehnologije blockchain. Za razliko od javnega veriženja blokov, kjer je dostop neomejen, gre pri zasebnem veriženju blokov za zaprto omrežje. Po besedah Ufajeva pri Bitfury upajo, da bodo rešitev v celoti vpeljali v Ruske železnice do konca leta 2018.

Blockchain bi lahko zmanjšal čas in cene potovanj

Ruske železnice (RŽD) so o tehnologiji veriženja blokov govorile že nekaj časa. Pred nekaj meseci je vodja za informatiko pri RŽD Jevgenij Čarkin dejal, da bi lahko sprejemali plačila v kriptovalutah za železniške vozovnice. »To bo mogoče takoj, ko bo sprejeta ustrezna zakonodaja,« je pojasnil.

 

Nadaljevanje članka si lahko preberete TUKAJ

Dodaj odgovor