Lenin ni sam: Tri znane ruske mumije izven mavzoleja

Vir: 

Rusi niso ravno Egipčani, a so vseeno imeli še nekaj ljudi, ki so jih po smrti balzamirali.

Od mumije revolucionarja Vladimirja Lenina se druge mumije razlikujejo samo po tem, da ne »stanujejo« v Mavzoleju na Rdečem trgu. Za mumifikacijo Lenina vedo vsi in njegovo telo v samem centru Moskve je še danes turistična atrakcija, čeprav se okrog njega lomijo kopja. Glede Leninove mumije je veliko zanimivosti, od samega balzamiranja, s katerim je postal podoben egipčanskim faraonom, do njegove evakuacije v Sibirijo med drugo svetovno vojno. Poleg proletarskega voditelja oktobrske revolucije pa obstaja še več drugih mumij Rusov, katerih zgodbe so prav tako zanimive.

1. Nikolaj Pirogov (1810-1881), genialni kirurg

Morda še nikoli niste slišali za Nikolaja Pirogova, toda če vam je kdaj gips pomagal, da se vam zaraste zlomljena roka ali noga, se morate zahvaliti ravno temu človeku, saj je gips njegova iznajdba. Pirogov je kot kirurg Ruskega imperija uvedel veliko novosti, brez katerih si težko predstavljamo sodobno medicino. Leta 1847 se je kot prvi zdravnik posluževal etrske anestezije na bojnem polju (med krimsko vojno) in pripomogel k temu, da je metoda postala splošno sprejeta, s čimer je rešil na tisoče človeških življenj.

Pirogov je bil tako vešč, da so mu »včasih vojaki prinesli trupla z odtrganimi glavami, upajoč, da jih bo vsemogočni doktor lahko prišil nazaj in jim vrnil življenje,« poroča Komsomolska pravda o legendah, ki so krožile med ljudstvom. Sestavil je tudi enega najpodrobnejših anatomskih atlasov tistega časa.

Po smrti tega »kralja medicine« se je njegova žena Aleksandra odločila, da obdrži telo svojega soproga v zasebnem okolju, zase in za potomce. Celo Ruska pravoslavna cerkev je dala soglasje tej odločitvi s posebno obrazložitvijo: »Dovoli se, da se ga ne položi v zemljo, da bi učenci plemenitih in hvalevrednih del Pirogova lahko videli v obraz njegov svetli lik.«

Mumifikacijo je izpeljal David Vidovcev, eden od Pirogovih študentov, in to tako dobro, da se tudi po 140 letih njegovo telo ni bistveno spremenilo. Truplo Nikolaja Pirogova se danes nahaja v majhni družinski grobnici v Vinici (današnja Ukrajina).

2. Grigorij Kotovski (1881-1925), pozabljeni »rdeči« komandant

Odessa Life

Podobno kot Lenin je tudi Grigorij Kotovski povezan z revolucijo. Nekdanji bandit je zaradi svoje prebrisanosti, vojaških veščin in sreče napredoval do komandanta divizije Rdeče armade v Ukrajini in Moldaviji med rusko državljansko vojno. Bil je kontroverzna osebnost (milo rečeno). »Težko je reči, ali je bil on po naravi kriminalec, politični bandit ali zaščitnik zatiranih,« je o njem zapisal zgodovinar Eduard Burda.

Po koncu državljanske vojne je Kotovskega ubil njegov tajnik. Ker je bil komandant precej priljubljen, so se oblasti odločile, da ga mumificirajo, za kar so angažirale strokovnjaka za anatomijo Vladimirja Vorobjova, ki je mumificiral tudi Lenina. Mumifikacija je potekala uspešno, nakar so mumijo Kotovskega namestili v mavzolej v Podolsku (današnja Ukrajina, blizu Odese), ki je seveda bistveno manjši od Leninovega.

Kotovski je bil prisiljen »zapustiti« svoj muzej. Ko so Nemci leta 1941 vstopili v Ukrajino, so njegovo truplo vrgli ven. Ostanke Kotovskega so našli po vojni in jih pokopali v običajnem grobu, njegov mavzolej pa je danes prazen.

3. Josif Stalin (1878-1953), odstranjen iz Mavzoleja

Skozi svoje celotno življenje je veljalo, da je Stalin kot voditelj ZSSR vsemogočni četrti člen v nezlomljivi verigi velik komunistov: Marx-Engels-Lenin-Stalin. Nič čudnega, da je po smrti »šel« po Leninovih stopinjah in dobil svoje mesto v mavzoleju. Ko je Stalin 5. marca 1953 umrl, so oblasti odločile, da bodo balzamirale tudi njegovo telo.

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ! 

Dodaj odgovor