Odlične vrste ruske marmelade, ki jih lahko zlahka pripravite sami

Vir: 

Skoraj ni človeka, ki ne bi z veseljem namazal sladko, lepljivo marmelado na kos kruha. Takole jo pripravijo Rusi – verjemite nam, okus je odličen.

Besedo varenje, ki označuje vzhodnoevropsko različico marmelade, bi lahko iz ruščine prevedli kot »kuhani užitek«. Po kuhanju sadje ostane celo. Gre za sezonsko živilo: Rusi skuhajo varenje konec poletja ali sredi jeseni, ko nabirajo jagodičevje in sadeže na svojih dačah (ruski vikendi oziroma vikendice, op. prev.). Ko se varenje skuha, ga navadno shranijo do zime. Najbolj priljubljene vrste naredijo iz malin, črnega ribeza, jagod, češenj, aronij, marelic, sliv in jabolk, nekateri uporabijo tudi bučke in korenje.

Pa še tu se seznam ne konča … Sprehodimo se po različnih kotičkih Rusije in spoznajmo, kakšno varenje tam delajo.

1. Ruski Daljni vzhod – marmelada iz aktinidije

Aktinidija izgleda kot majhen kivi.

Aktinidije najbrž ne poznate, zagotovo pa poznate njenega bližnjega sorodnika – kivi. Če aktinidijo razrežete na pol, so podobnosti očitne. Sadež je poln vitamina C in je odličnega okusa, tako svež kot v marmeladi. Na ruskem Daljnem vzhodu jo množično gojijo.

Priprava:

Razmerje med sadjem in sladkorjem – 1:1. Operemo sadje, segrejemo sladkor, da se spremeni v sirup, dodajamo (skodelica vode na 1 kg sladkorja) in pustimo od 3 do 6 ur. Zavremo, pustimo, da se ohladi, in ponovimo, dokler ni marmelada pripravljena.

2. Kavkaz – marmelada iz borovih storžev

Marmelada iz borovih storžev.

Odlična in okusna marmelada iz storžev bora, cedre ali jelke je že tradicionalna sladica Kavkaza in Sibirije, ki blagodejno pomaga pri premagovanju različnih bolezni. Včasih zaradi teksture govorijo tudi o borovem medu. Za kuhanje potrebujete samo mlade zelene storže. Na Kavkazu jih navadno nabirajo maja, v Sibiriji pa junija. Storži morajo biti mehki, dolgi 1-3 cm, na lahko se jih prebode z iglo.

Priprava:

Za liter marmelade potrebujete 0,5 kg storžev (20-30). Lahko uporabite tudi mlade poganjke.

Razmerje med storži in sladkorjem – 1:1. Previdno očistimo storže pod vročo vodo in jih položimo v ponev iz nerjavečega jekla. Vsebujejo namreč veliko smole, ki lahko emajlirane posode pri vrenju uniči. Dodamo sladkor in kuhajte do vrenja. Ohladimo do sobne temperature in 1x-2x ponovimo, dokler storži ne dobijo rjave barve in postanejo mehki.

Lahko dodamo tudi limono, vaniljo, cimet in druge začimbe, pa tudi črni ribez in brusnico.

3. Karelija – marmelada iz barjanske robide

Barjanska robida raste na močvirnatih območjih ruskega severa.

Barjanska robida običajno raste na močvirnatih območjih ruskega severa. To jagodičevje ima štirikrat več vitamina C kot pomaranča. Izgleda kot rumena malina, a ima precej drugačen okus.

Te robide nabirajo avgusta, kar je tudi najboljši čas za pripravo marmelade za čez zimo.

Priprava:

Razmerje med barjansko robido in sladkorjem: 1:1.

Robide operemo in pustimo, da se posušijo. Pripravimo sladkorni sirup, dodamo robide in kuhamo do vrenja na majhnem ognju. Odstranimo paro, kuhamo še pet minut in pustimo, da se shladi. Isto ponovimo še enkrat. Zmes precedimo in zavremo marmelado še enkrat.

4. Astrahan – marmelada iz lubenice

Marmelado je mogoče narediti celo iz lupine lubenice.

V Rusiji vsi obožujejo lubenice! V južnih regijah Rusije, kjer rastejo lubenice, domačini iz njih delajo celo vrsto jedi – celo vlagajo jih. Ima bujno mesto, zato domačini delajo tudi lubenično marmelado.

Priprava:

Na 0,5 kg lubenice dodamo 1 kg sladkorja. Lubenico razrežemo na kocke in te položimo v ponev, dodamo sladkor in pustimo za nekaj ur. Zavremo in kuhamo 15 minut, pustimo, da se ohladi, in isto ponovimo trikrat. Marmelado premešamo z leseno kuhalnico. Dodamo ščepec vanilije in malo citronske kisline.

Lahko poskusite tudi marmelado iz lupine lubenice. Lupine najprej olupimo in narežemo na trakove, nato kuhamo na enak način, kot da bi delali običajno marmelado.

5. Ural – jabolčna marmelada

Na Uralu je še posebej priljubljena sorta majhnih jabolk, ki se imenuje ranet.

Ranet je vrsta majhnega jabolka, ki raste na Uralu (ima vzdevek »Uraločka«, kot da gre za nežno dekle z Urala), Altaju in v Sibiriji. Ljudje kuhajo marmelado kar iz sadja z domačega sadovnjaka, lahko ga naberejo tudi v divjini. Zraven pogosto dodajajo limone, ingver in sok.

Priprava:

Na 1 kg jabolk ranet dodamo 1,2 kg sladkorja. Potrebujemo cele sadeže. Operemo, posušimo z uporabo brisače, nato prebodemo dno vsakega jabolka z lesenim zobotrebcem.

Najprej skuhamo sladkorni sirup. Dodamo jabolka in zmanjšamo toploto. Marmelade ne smemo mešati, saj bo drugače sadje razpadlo. Kuhamo 10 minut. Iz teksture prepoznamo, ali je sadež pripravljen – mora izgledati kot marmelada.

 

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ! 

Dodaj odgovor