“Pi…smo”! Devet dejstev o ruskih kletvicah, ki jih je dobro vedeti

Vir: 
Naj vam bo všeč ali ne, preklinjanje je ravno tako način sporazumevanja. Posluževala sta se ga celo Puškin in Tolstoj.

1. Jezik kletvic ali po rusko mat je bil neločljiv del ruskega jezika skozi skozi vso njegovo zgodovino. Preklinjanje je bilo nekoč povezano s poganskimi obredi, kletvice pa so delovale kot način za kršenje družbenih norm in intenzivnega izražanja čustev, še posebej pri omenjanju tabuiziranih stvari, kot so spolni organi ali spolnost na sploh. Najstarejša zapisa v ruščini, ki vsebujeta vulgarne izraze iz 12. stoletja, sta dve pismi iz Velikega Novgoroda, ki sta napisani na brezovem lubju in sta bili najdeni leta 2005.

2. Danes je uporaba kletvic v javnosti navadno dovoljena, vendar je lahko v določenih primerih dojeta kot manjši prekršek, za katerega je predviden pripor do 15 dni ali globa v višini do 1.000 rubljev (dobrih 13 evrov). Uporaba vulgarnega jezika v navezavi na določeno osebo je lahko dojeta kot žalitev. V tem primeru je zagrožena višja globa do 3.000 ali celo 5.000 rubljev, če se je žalitev zgodila v javnosti.

3. Omejevanje neprimernih izrazov je seveda strožje za medije, televizijo, kino, tisk, glasbo in gledališče, medtem ko je preklinjanje popolnoma prepovedano in lahko vodi do visokih glob: do 2.500 rubljev za posameznike, do 5.000 za uradne osebe in kar 40-50.000 rubljev za podjetja in institucije. Kletvice, ki so sestavni del filmov in TV oddaj so navadno blokirane s piski, v tisku in literarnih delih pa označene s simbolom (navadno ***).

 

VEČ SI PREBERITE TUKAJ!

 

 

Dodaj odgovor