Prej in potem: Kako je Moskva izgledala v 19. stoletju v primerjavi z danes (FOTO)

Vir: 

Ruska prestolnica se spreminja z vsakim desetletjem. Primerjajmo fotografije iz 19. stoletja s sodobnimi posnetki istih krajev.

1. Pogled na Kremelj čez reko Moskvo leta 1866

Ta fotografija je bila darilo Mariji Feodorovni (Dagmar Danski), ženi Aleksandra III. in materi Nikolaja II.

Mnogo kremeljskih zgradb je po revoluciji padlo v nemilost sovjetskih oblasti, ta del pa je ostal skoraj nespremenjen.

2. Voskresenski trg in Kapela Iverske ikone Matere Božje okoli leta 1900

Ta kraj se danes imenuje Trg revolucije, rdeča zgradba pa je Državni zgodovinski muzej.

To mesto predstavlja samo središče Moskve. Vrzite kovanec za srečo! Leta 1995 je bil tukaj postavljen spomenik heroju druge svetovne vojne maršalu Žukovu.

3. Smolenska tržnica okoli 1906

Na križišču Arbatske in Smolenske ulice je nekoč stala ena izmed mnogih moskovskih tržnic.

Danes tukaj stoji stolpnica v stalinističnem arhitekturnem slogu, kjer domuje rusko zunanje ministrstvo. Trgovanje pa tukaj še zmeraj ni zamrlo, saj se v bližini nahajajo številne pisarne in trgovine.

4. Most Krimskega, Neskučni vrt in Začatjevska cerkev leta 1886

Ta fotografija je nastala še preden se je v 5o. letih 20. stoletja na gozdnem nabrežju reke Moskve odprl park Gorkega. Manjka tudi most Krimskega.

Začatjevska cerkev je danes stisnjena med poslovne in stanovanjske stavbe. Na drugi strani reke je Nova Tretjakovska galerija.

5. Hiša bojarjev Romanovih

V tej srednjeveški hiši na ulici Varvarka blizu Kremlja se je leta 1596 rodil Mihail Fjodorovič, prvi car dinastije Romanovih.

Danes ta “palača” še zmeraj stoji, obkrožena pa je s srednjeveškimi cerkvami. Ulica in muzeji se nahajajo blizu novega parka Zarjadje.

6. Trg Lubjanka okoli 1890

Srednjeveška vrata Kitaj-goroda so tukaj stala že mnogo preden so postavili znamenito glavno poslopje KGB-ja. V bližini so številne trgovine, center trga pa je nekoč imel čudovito fontano, ki jo je naredil kipar z italijanskimi koreninami Ivan Vitali.

V času Sovjetske zveze je bila fontana prestavljena v vrt Neskučni, namesto nje pa je bil postavljen spomenik šefu KGB-ja Feliksu Dzeržinskemu. Leta 1991 so kip podrli, ostal pa je prazen prostor.

7. Cerkev sv. Vasilija Blaženega leta 1905

Cerkev je dal zgraditi Ivan Grozni sredi 15. stoletja v čast zavzetju Kazana, danes pa je eden najbolj prepoznavnih simbolov Rusije in biser Rdečega trga.

Medtem ko so boljševiki porušili glavno mestno katedralo Kristusa Odrešenika, so tej cerkvi prizanesli. Cesta, ki vodi do Rdečega trga, se imenuje Vasiljevski spust. Danes je prekrita z granitnimi kockami in mnogokrat gosti koncerte.

8. Donska cerkev leta 1882

Ko se je krimski kan v 16. stoletju s svojo močno vojsko umaknil izpred moskovskih zidov, so prebivalci to dojeli kot čudež. Na bojnem polju južno od takratne mestne meje so postavili Donsko cerkev, ki pa je danes del mestnega središča.

Nadaljevanje članka lahko preberete TUKAJ! 

Dodaj odgovor