Redke izbrane jedi, ki jih najdete samo v Rusiji

Vir: 

Legion Media
Z obličja Zemlje izginjajo ne samo živali, ampak tudi nekatera živila, rastlinske vrste in stari recepti. Danes predstavljamo nekatere edinstvene jedi iz Rusije, ki so bile uvrščene v mednarodni katalog Barka okusov.

V Barko okusov s skoraj 5000 izbranimi ekološkimi jedmi, ki jim grozi izginotje, se je uvrstilo tudi 76 izbranih delikates iz Rusije, med katerimi smo pri Russia Beyond izbrskali deset najbolj edinstvenih. Našli jih boste samo v Rusiji in zaenkrat jih lahko tam še poskusite, čeprav so na robu »izumrtja«.

  1. Črna sol iz Kostrome

Črno sol so pripravljali pred veliko nočjo skupaj s kuličem (ruska velikonočna pogača) in jajci, na čisti četrtek. Naredi se jo iz kamene soli, ki ji dodamo zgoščen ostanek kvasa ali rženi kruh, zeljnate liste in pikantna zelišča. Zmes so zavili skupaj in kalili v peči pri visoki temperaturi, nakar je ostala tam še za nekaj ur. Nastali so kristali, ki jih je bilo potrebno pred dodajanjem k hrani še raztolči. Črna sol je manj slana od kuhinjske in v njej je čutiti rahlo zeliščno aromo.

  1. Bajkalski omul

Bajkalski omul je redka bela riba, ki pretežno živi v Bajkalskem jezeru in okoliških rekah. Riba v povprečju tehta kilogram in pol, čeprav se najdejo tudi 7 kilogramov težki primerki.

Slan in dimljen omul je ena najbolj priljubljenih poslastic za turiste na območju jezera. Nežen file te ribe ni preveč masten, zato ljubiteljem sočnega mesa priporočamo rahlo soljenega omula.

  1. Nenecka jed jutu

Jutu je tradicionalna jet Nenecev, maloštevilnega naroda s skrajnega severa Rusije. Jed je narejena iz različnih vrst belih rib, kot so kečiga, ščuka in omul. Ribe razrežejo na lističe in sušijo na soncu, nato pa jih dimijo na svežem traku ali posebnih prostorih za dimljenje. Jutu ima nemočan slano-dimljen okus.

  1. Sir in skuta iz jakovega mleka

V Republiki Tuva se okoli 250 družin ukvarja z živinorejo in rejo dolgodlakih volov jak. Njihovo mleko je bolj mastno od kravjega in ima tako nežnejši okus. V Tuvi ga uporabljajo za proizvodnjo različnih mlečnih izdelkov: bištaka (sir iz polnomastnega mleka), aarži (mladi sir iz kislega mleka) in kuruta (mladi sir).

  1. Dimljeno meso z Altaja

Dimljenje jakovega in jelenjega mesa je bilo dolgo glavna tehnologija za konzerviranje te hrane pri avtohtonih narodih. Po okusu meso malce spominja na nemastno govedino, priprava pa je precej preprosta. Meso vnaprej narežejo in posipajo s soljo, sladkorjem, poprom ter po njem natresejo česen. Dimi se od 6 do 24 ur.

Danes takšno jed na Altaju delajo v bolj skromnih količinah – manj kot eno tono na leto. To je povezano z zmanjšanim številom živali in spremenjenim načinom življenja ljudi.

 

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ! 

Dodaj odgovor