Rusija bo odprla dve davčni oazi – zakaj?

Vir: 

Priljubljene davčne oaze, kot sta na primer Ciper ali Kajmanski otoki, bodo kmalu dobile konkurenco še na skrajnem zahodu in vzhodu Rusije: otok Oktjabrski v Kaliningradu in otok Ruski na Daljnem vzhodu ob Vladivostoku. Državni uradniki pravijo, da bodo zadevo pognali že v septembru ali oktobru. Odgovarjamo na glavna vprašanja.

1. Zakaj ta dva kraja?

Lokaciji za »posebni administrativni regiji« nista naključni. Prvič, oba otoka sta bila v zadnjih šestih letih povezana z velikimi mednarodnimi dogodki, saj je otok Ruski leta 2012 gostil vrh Azijsko-tihooceanskega gospodarskega sodelovanja (APEC), otok Oktjabrski pa štiri tekme svetovnega nogometnega prvenstva 2018.

Drugič, vodja analitičnega oddelka Mednarodnega finančnega centra v Moskvi Roman Blinov pojasnjuje, da sta bili lokaciji izbrani za določeno ciljno skupino potencialnih investitorjev: »Z davčno oazo na otoku Ruski želijo privabiti naše sosede iz Azije, cona na otoku Oktjabrski pa naj bi privabila evropske poslovneže in investitorje.«

Panorama Kaliningrada in otoka Oktjabrski

2. Katera podjetja se lahko registrirajo?

Nove davčne oaze so bile sprva načrtovane za vrnitev ruskega premoženja iz tujine v domovino, zlasti tistega, ki mu grozijo sankcije. Zaenkrat se lahko za rezidentstvo v posebni administrativni regiji (PAR) prijavijo samo pravne osebe, ki so registrirane v tujini, kar vključuje tudi tuja podjetja. V prihodnosti naj bi ponovno registracijo v novih davčnih oazah omogočili tudi v Rusiji registriranim podjetjem, ampak ne še zdaj. Oblasti se namreč bojijo, da bi se lahko takoj začela tja seliti ogromna množica domačih podjetij.

V obeh PAR ne bo mogoče registrirati bank, nekreditnih finančnih organizacij in operaterjev plačilnih sistemov. Odprti bosta le za tista podjetja, ki so prvotno registrirana ali ustanovljena v državah, ki so članice Projektne finančne skupine za finančno ukrepanje ali Moneyval (Strokovni odbor Sveta Evrope za problematiko pranja denarja in financiranja terorizma). Podjetja, ki so bila ustanovljena po 1. 1. 2018, se ne bodo mogla registrirati.

Novi rezidenti bodo morali v Rusijo vložiti vsaj 50 milijonov rubljev (637.435 €) v prvih šestih mesecih od (ponovne) registracije v ruski davčni oazi.

Most preko Zlatega roga od Vladivostoka do otoka Ruski

Most preko Zlatega roga od Vladivostoka do otoka Ruski

Nadaljevanje članka lahko najdete TUKAJ!

 

Dodaj odgovor