Sedem ruskih prehranjevalnih navad za bolj zdravo življenje

Vir: 

Pozabite na hamburgerje in ocvrte perutničke. Raje preklopite na kašo, kefir in zelenjavo!

1. Začnite dan s kašo

Žitna kaša je odličen primer živila s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki nas zaradi počasnega sproščanja zalagajo z energijo skozi ves dan. Žita so bogata z vlakninami, minerali in vitamini. Najbolj priljubljeno žito v Rusiji je ajdova kaša, ali grečka, kot ji pogovorno pravijo. Je visoko hranljivo brezglutensko žito, ki ga ni potrebno niti prekuhavati. Dovolj je že, če jo pustite čez noč v vreli vodi in na toplem.

2. Za kosilo jejte juho

Malokje imajo tako radi juhe kot v Rusiji. Obstaja mnogo okusnih vrst juh za vse letne čase, od juhe z mesnimi kroglicami do svežega poletnega svekolnika. V ruski kulinariki se juhe ne smatra za predjed (ta vloga navadno pripada solatam), ampak že kot prvi hod. Juhe vsebujejo sicer malo kalorij, vendar so hranljive, zato so tudi primerne za kosilo. Za resnično zdravo rusko kosilo dodajte še kislo smetano in ržen kruh.

3. Jejte več zelenjave

Rusi tradicionalno jedo ogromno zelišč, med katerimi pogosto najdemo peteršilj, koriander in kislico, že prav legendarna za rusko kuhinjo pa je vseprisotnost kopra. Mnogo tujcev je presenečenih, ko najdejo koper tudi na povsem nepričakovanih jedeh, kot sta pica ali celo suši. Zakaj imajo Rusi tako radi zelišča? Odgovor je preprost. Sveže sadje in zelenjava sta pozimi težko dostopna, zelišča pa so enostaven način, da dobite potrebne vitamine. Največja prednost kopra je njegova razširjenost in prilagojenost ruskemu podnebju, saj lahko uspeva skozi vse leto, tudi na okenski polici.

4. Vzljubite kefir

V Rusiji so ljudje vajeni jesti raznolike mlečne izdelke. Kefir je pijača iz fermentiranega mleka z dodatkom določenih bakterij in kvasovk. Najdemo ga na jedilnikih vrtcev in bolnišnic, ljudje pa ga pijejo tudi, ko želijo shujšati ali pa se preprosto pobrati od jutranjega mačka po dobri zabavi. Kefir zavira razvoj patogenov v črevesju in vsebuje mnogo vitaminov: A, D, K in E. Je lahko prebavljiv in primeren tudi za ljudi, ki imajo laktozno intoleranco. Rusi uporabljajo kefir za mariniranje pečenega mesa, za pripravo palačink in okroške (hladne juhe).

5. Sadje in zelenjavo vzgajajte sami

Mnogo Rusov ima hiške na podeželju, ne samo za počitek ob vikendih, ampak tudi zato, da gojijo sadje in zelenjavo. Tudi če nimate dače pa lahko vašo najljubšo zelenjavo gojite na dvorišču ali na balkonu.

Za nadaljevanje članka kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor