Sveta noč: Praznične jedi iz Rusije za vašo božično mizo

Vir: 

Predstavljamo jedi z božične mize, kot so jo tradicionalno imeli ruski pravoslavci. Mogoče kakšno idejo poberete zase in jo dodate tudi k vaši pojedini.

Ruski božič je bil vedno intimno povezan z adventnim postom, ki je nastopil pred svetim praznikom. 6. januar je bil zadnji dan posta, kakor se je na nočnem nebu pojavila prva zvezda 7. januarja, pa so se pravoslavni Slovani usedli za bogato obloženo mizo. Vsaka družina je imela svoje hišne specialitete, a lahko izpostavimo jedi, ki so bile vedno na božični mizi.

  1. Kutja

»Kutja« ali »koliva« je bila velika praznična jed, ritualna kaša iz kuhane pšenice in medu. Kot dodatki so bili lahko prisotni tudi lešniki, rozine in mak. Vse glavne sestavine te svete kaše pa imajo tudi poseben pomen v pravoslavni kulturi: pšenica simbolizira vstajenje od mrtvih, med pa večnost. Nekatere verske ločine za kutjo uporabijo tudi riž in ječmen, med pa nadomestijo s sladkorjem.

  1. Pečena gos

Pečena gos je bila prava carica božične mize. V času adventa se zaradi posta ni smelo jesti mesa, zato je bilo ob koncu pripravljenih toliko več mesnih jedi. Bolj kot se je bližal božični večer, več je bilo na ulicah košar z mesom. Gosi, race in purani so bili zelo dragi in so jih v različne regije dostavljali posebej za božič. Prava praznična gos je praviloma imela zlato in hrustljavo kožo, vanjo pa so dali različna polnila, tudi jabolka ali zelje, ki so dala hrani sladko-kisli okus.

  1. Odojek

Proti pečeni gosi je lahko za osrednjo pozornost tekmoval samo še odojek, ki mu Rusi pravijo tudi »mlečni prašič«. Nekoč so si lahko tako zahtevno in posebno jed privoščili le bogati možje, saj so zanjo potrebni mladi prašiči, stari od dveh do šestih mesecev. Pečeni pujsek je bil postrežen bogato s kašami in zelenjavo. Bil je simbol prve pojedine po postu.

  1. Kulebajka

Praznična vrsta ruske piroške z imenom »kulebajka« je bila pravi hit ob vsakem prazniku. Od drugih ruskih peciv se razlikuje po tem, da ima več plasti z različnim polnilom. Ena kulebajka je lahko imela več vrst mesa, rdečo in belo ribo, riž, gobe, jajca, zelenjavo in različne vrste nadevov – v samo enem pecivu ste dobili celoten obrok! Vsaka ženska je dala vse od sebe, da bi navdušila družino in prijatelje s svojim lastnim polnilom za kulebajko.

  1. Vinaigrette (»Vinegred«)

Tradicionalna solata s peso, krompirjem, korenjem in kumaricami v kisu in olju ostaja ena od najbolj priljubljenih jedi na ruski božični mizi. Manj premožni so za praznik solati dodali slanik ali druge cenejše sestavine. V bogati hiši so »vinegred« pogosto obogatili s kvalitetnejšo ribo, kot je jeseter.

 

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ! 

 

Dodaj odgovor