Vprašanja in odgovori o Moskvi, ki jih ne boste našli v turističnem vodiču

Vir: 

Na booking.com lahko najdete ocene hotelov, na Tripadviserju kritike restavracij, ko pride do bolj podrobnih informacij, pa vzemite v roke tale vodič.

1. Kako je s pločniki?

Tako v mestnem središču kot na obrobju so široki in udobni pločniki. Župan Sergej Sobjanin je več poletij zapored mučil Moskovčane z obsežnimi obnovitvenimi deli, s katerimi so danes vsi več ali manj zadovoljni (razen morda voznikov).

Večina mestnih površin je asfaltiranih ali tlakovanih, ponekod pa še zmeraj prevladujejo srednjeveške kamnite kocke, na primer znotraj obzidja Kremlja ali na Rdečem trgu. Previdno pri izbiri obutve.

2. Kako enostavno je uporabljati metro?

Vse postaje moskovskega metroja se poleg ruščine oznanjajo v angleščini, prevedeni pa so tudi glavni zemljevidi.

V večini primerov je metro vaša najhitrejša izbira za pot od točke A do točke B. Vsakodnevno ga uporablja na milijone potnikov, zaradi česar občasno nastane precejšnja gneča. Poskusite se izogniti metroju med 7. in 10. uro zjutraj ter med 5. in 7. uro popoldan.

Za potrebe svetovnega prvenstva v nogometu so pri moskovskem metroju najeli angleško govoreče blagajnike in nabavili avtomate za vozovnice v angleščini. Če nameravate ostati za več dni, potem priporočamo nakup kartice Trojka za 50 rubljev (manj kot 1 EUR), ki jo napolnite za 300 rubljev, kar bo dovolj za nekaj dni.

Za podrobnejše informacije preberite naš vodič po moskovskem metroju.

3. Kaj pa drugi javni prevoz?

V določenih primerih je lahko avtobus ali tramvaj hitrejša izbira, še posebej, če potujete na območja, ki so bolj oddaljena od metro postaj (kar je redkost). Svojo pot lahko načrtujete na tej strani: msk.rusavtobus.ru.

Namestite si lahko tudi Yandeksovo aplikacijo za spremljanje avtobusov in tramvajev v realnem času:
iOS
Android

Mimogrede, tudi na avtobusih, trolejbusih in tramvajih lahko plačujete s Trojka kartico.

4. Kako naročim taksi?

V Moskvi so prevladali Uber in njegovi konkurenti, zato klasično ustavljanje “neuradnih” taksijev z mahanjem rok ni več tako pogosto. V bistvu lahko s takšnim početjem precej olajšate svojo denarnico in plačate tudi do petkrat več od običajne cene.

Na izbiro imate več aplikacij. Zanimivo je, da Uber X v Moskvi ponuja skoraj enake cene kot rumeni taksi, s tem da lahko slednji vozi po pasovih za javni promet, kar v času prometnih zamaškov pride zelo prav.

Yandex Taxi (aplikacija deluje v več jezikih)
Gett Taxi (v ruščini, angleščini in hebrejščini)
City Mobil (na voljo v angleščini).

Nadeljevanje članka najdete TUKAJ! 

Dodaj odgovor