Za vsako težavo knjiga raste: preberite 10 ruskih literarnih mojstrovin!

Vir: 

Kako? Da na seznamu ni Ane Karenine ter Zločina in kazni? Prav ste slišali – skrajni čas je, da spoznate še druge ruske mojstrovine. Boste videli, da vam bodo v pomoč!

1. Prebolevate bolečo ločitev? Potem so Temni Drevoredi Ivana Bunina kot nalašč za vas.

Oneworld Classics, 2008

Ljubitelji erotičnih zgodb boste nad ruskimi klasiki precej razočarani. Z veliko izjemo erotično obarvanih Temnih drevoredov! Ta staromodna in nekoliko mistična različica Devetih tednov in pol je zakladnica prikrite erotike, ki buri domišljijo in prežene vse ljubezenske strahove. Preberite jo in življenje ponovno zajemite z veliko žlico! Mimogrede: Bunin je eden izmed Nobelovcev z našega seznama.

2. Iščete smisel življenja? Našli ga boste s pomočjo Leva Tolstoja in njegove knjige Smrt Ivana Iljiča.

Kindle izdaja, 2010

Ta roman je nazoren in mučen prikaz počasnega umiranja nekega pravičniškega in duhovno praznega uradnika. Pred smrtjo se zave, kako lažnivo, hinavsko in zaman je živel. To je knjiga, v kateri boste izvedeli vse o strahu pred bližajočo se smrtjo.  

Po mnenju Vladimirja Nabokova gre za Tolstojevo največjo umetnino.

3. Želite si dogodivščin, pa se vam ne ljubi vstati s kavča? Nič lažjega – udobno se zleknite in vzemite v roke Stotnikovo hčer Aleksandra Puškina!

Random House USA, 2012

Preberite knjigo in videli boste, da so dobra dela vedno tisočkrat poplačana. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste tujcu sredi snežnega meteža odstopili svoj kožuh? Ne, to ni nobena neumnost, Peter Grinjov si je s tem rešil življenje in … Ne, dovolj za danes! Vsekakor preberite to veličastno knjigo o ljubezni, časti in dolžnosti, ki se odvija v vznemirljivem zgodovinskem obdobju. Ste že slišali za t. i. kmečko vstajo Jemeljana Pugačova? Da, prav tega, ki se je izdajal za carja Petra III.!

4. Dovolj je bilo maratonskih TV serij – čas je za Tihi Don Mihaila Šolohova!

Penguin Classics, 2017

V tihi kozaški vasici nekega dne izbruhne boljševiška revolucija in obrne življenje prebivalcev na glavo. Pripravite se na štiri dele ene najvznemirljivejših ruskih klasik. Se bo mož vrnil k svoji ženi? Bo brat dvignil roko nad bratom? Se bodo ljudje postavili v bran beli ali rdeči gardi? Bomo priča vsesplošni izdaji?

Tudi Šolohov je prejemnik Nobelove nagrade. Ja, res je, nekateri so mu oporekali avtorstvo te knjige, češ da je neprimerljivo boljša od njegovega siceršnjega ustvarjalnega opusa. Ampak stroka je povedala svoje: avtor Tihega Dona je nihče drug kot Šolohov!

5. Iščete kakovostno plažno literaturo? Potem v brisačo vsekakor zavijte Junaka našega časa Mihaila Lermontova!

KARO, 2017

Razburljivi roman govori o človekovi usodi sredi divje gorske pokrajine, natančneje o mladeniču Grigoriju Pečorinu, ki ima dovolj hinavščine visoke družbe in ljubezenskih razočaranj.

Čustveno otopel mladenič se v iskanju novih izzivov pridruži vojski, a ne samo to: ugrabi hčerko čerkeškega princa in tvega krvno maščevanje, pridruži se tihotapski tolpi, za nameček pa se iz ljubega dolgčasa zaplete z mlado plemkinjo. Skratka: pravi pravcati enfant terrible 19. stoletja!

 

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ!

Dodaj odgovor