Zakaj Evropejci in Američani za Rusijo potrebujejo vize?

Vir: 

Če ste iz ZDA ali EU, potem potovanje v Rusijo ni eno od najenostavnejših. Precej več sreče imajo državljani latinskoameriških držav. Proces za olajšanje postopkov je trenutno zamrznjen – kakopak zaradi politike. Kar se tiče ZDA je Rusija, po besedah pomočnika ruskega predsednika Fjodorja Ušakova, pripravljena, da preklopi na brezvizni režim. “Zdaj je odločitev na strani naših ameriških partnerjev,” je dodal Ušakov na neki tiskovni konferenci.Se vam sliši nenavadno? To je pristna izjava iz leta 2012. Vladimir Putin, takratni ruski premier, se je o tej temi pogovarjal z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidenom. Na žalost od takrat naprej ni bilo nobenega napredka, odnosi med državama pa so se poslabšali. Vsi pogovori glede ukinitve viz se danes zdijo pozabljeni. Enako velja za potencialno odpravo viz med Rusijo in EU. Po krizi v Ukrajini leta 2014 je EU prekinila vse pogovore z Rusijo na to temo.

Propadli poskus

“Tehnično in praktično smo bili že pripravljeni ukiniti vize za EU. Izpolnili smo vse dogovore glede ukinitve viz,” je leta 2015 izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.
Po besedah Lavrova in drugih ruskih uradnikov EU in ZDA že pred ukrajinsko krizo nista bili preveč naklonjeni opustiti viz, zato je Rusija zgolj reagirala v skladu s tem, t. j. stvari so pustili tam, kjer so ostale. Dialog med Rusijo in EU se je začel leta 2011, ko sta obe strani podpisali deklaracijo o medsebojnih korakih s ciljem ukinitve viz. Jelena Ivanova, gostujoča profesorica Mednarodnega inštituta za ekonomijo in pravo, je o tem pisala v prispevku z naslovom On the issue of a visa-free regime: “Četrti del omenja nujnost uvedbe načel proti diskriminaciji, ki se tičejo zaščite manjšin in boja proti sovražnemu nasilju,” piše Ivanova. Na žalost EU nekatere dele ruske zakonodaje dojema kot diskriminatorne, kot pravijo strokovnjaki. To je postala nepremostljiva diplomatska ovira še pred 2014, nakar so proces začele blokirati še druge stvari.

Politične težave

Pogovori o ukinitvi viz med Rusijo in ZDA so prav tako že dolgo pozabljeni, še posebej po medsebojnem izgonu diplomatov leta 2017. Rusi in Američani so se o vizah pogovarjali med t. i. “ruskim resetom” (Russian reset), ki je bil poskus Obamove administracije, da izboljša bilateralne odnose. Po koncu “reseta” so se ustavili tudi pogovori glede viz. Vendar tudi že v času Obamovega predsedovanja so strokovnjaki bili zelo skeptični glede uspeha brezviznega sistema: “Ideja brezviznega režima je po mojem v zraku zato, da se v rusko-ameriške odnose še nekaj doda poleg vprašanja o jedrskem razoroževanju. Da pridemo do rezultatov, bo treba ogromno časa,” je leta 2011 komentiral Fjodor Lukjanov, glavni urednik revije Rusija v globalni politiki. Dodal je še, da bi bilo enostavneje ukiniti vize za EU, vendar sta obe zadevi precej očitno v slepi ulici.

Nadaljevanje članka si lahko preberete TUKAJ!

Dodaj odgovor