Zakaj Rusija razprodaja ameriške obveznice?

Vir: 

Rusija je samo od marca letos zmanjšala svoj delež v ameriških obveznicah za več kot 80%. Zakaj se tako intenzivno odpoveduje ameriškemu dolgu?

Rusija je bila vrsto let ena največjih imetnic ameriških obveznic, vendar sedaj temu ni več tako. Še marca jih je imela v vrednosti 96,1 milijarde dolarjev, sedaj pa le še 14,9 milijarde dolarjev.

Ruska federacija tako ni več med vodilnimi investitorji v ameriške obveznice, zdaj krepko zaostaja za Kitajsko, Čilom in Kazahstanom.

Nivo skupnih ruskih investicij v ameriške obveznice se je skoraj povsem vrnil na stopnjo s sredine leta 2007 (14,7 milijarde dolarjev). Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina je pojasnila, da je Rusija začela odprodajati obveznice zato, da bi diverzificirala svoje devizne rezerve in vrednostne papirje.

Nabiulina je odprodajo velikega dela ameriškega dolga komentirala takole: »V zadnjih desetih letih smo za desetkrat povečali naše zlate rezerve. Diverzificiramo naše devizne rezerve ob upoštevanju vseh tveganj: finančnih, ekonomskih in geopolitičnih.«

Več najdete TUKAJ!

 

Dodaj odgovor