Avtomobilski barvni trendi

Andrej Godeša
Foto in viri: VDA, ampnet

Za kakšno barvo vozila se odločajo kupci novih vozil? Desetletno povprečje kaže jasne barvne trende: od leta 2007 se je delež bele barve pri vseh novo registriranih osebnih vozilih v Nemčiji dvignil za kar sedemkrat – z 2,9 odstotka na 20,8 odstotkov. Z ozirom na kontinuirano rast te barve, ki jo beleži Združenje proizvajalcev avtomobilske industrije v Nemčiji VDA (Verband der Automobilindustrie) se je pokazal zelo očiten trend k beli barvi.

 

Še naprej na prvem mestu prevladujeta siva ali kovinsko srebrna barva. Z ozirom na leto 2007 je ta barva zabeležila nazadovanje pri številu novo registriranih vozil z 39,5 odstotkov na 28,5 odstotkov. V psihologiji barv pomenijo sivi odtenki objektivnost, stvarnost, eleganco in resnost. S tem so povezane tudi lastnosti kot profesionalnost, analitičnost in strukturiranost.

Na drugem mestu je črna barva vendar je tudi pri njej zaznati upadanje. Pri novih registracijah je padla s 30,6 odstotkov v letu 2007 na 25,6 odstotkov (januar – november 2017). Če pogledamo še bolj nazaj v leto 2004, ko je bilo skoraj vsako drugo novo vozilo v Nemčiji črne barve (46,4 odstotkov), se je delež te barve skoraj prepolovil. Po mnenju psihologov pomeni črna barva čast, dostojanstvo, resnost in ugled ter ima še posebej klasičen karakter.

Na splošno na cestah torej dominirajo nič kaj pisane barve. Leta 2017 je bilo tri četrtine vseh na novo registriranih nemških vozil (74,9 odstotkov) črnih, belih, srebrnih ali sivih. Deset let prej jih je bilo 73 odstotkov. Seveda kupci novih vozil izbirajo svoje najljubše barve, vendar imajo pri izbiri barve v mislih vedno tudi to kako bodo čim lažje prodali rabljeno vozilo. Očitno vozila s popularnimi barvami v povprečju dosegajo višje cene. Zaradi tega se kupci obnašajo zelo racionalno, če kupijo barvo, ki na trgu prevladuje.

Dodaj odgovor