Bi morali mlade opominjati na drugo svetovno vojno?

Ivan Shchavrovskiy
V Novi Gorici se je zaključila razstava Vojna in miti, ki je potekala z rusko podporo v upanju, da bo mlada generacija dobila objektivnejšo sliko o drugi svetovni vojni in se zamislila, da se takšne tragedije ne bi več ponavljale.

14. septembra se je v Novi Gorici zaključila razstava Vojna in miti, ki so jo organizirali Veleposlaništvo Rusije v Sloveniji, Ruski center znanosti in kulture ter Mestna občina Nova Gorica, v upanju, da bo pomagala mladi generaciji, da dobi objektivno predstavo o dogodkih med drugo svetovno vojno.

Na zadnji dan so razstavo spoznali tudi učenci 9. razreda Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica. Ravnatelj Janez Kobe je poudaril, da so takšna srečanja pomembna za mlado generacijo: »Malo vedo o tej vojni. Zelo pomembno je, da bi mladi pomnili, kakšno ceno je zahtevala zmaga. Ko sem bil jaz v šoli, so bili spomini na vojno še sveži, veliko več smo vedeli o dogajanju med drugo svetovno vojno.«

V Sloveniji potekajo aktivnosti za ohranjanje in ščitenje zgodovinske resnice o drugi svetovni vojni. Leta 2014 je bil v Mariboru na pobudo ruskega veleposlaništva ustanovljen Mednarodni raziskovalni center za drugo svetovno vojno, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani pa redno organizira razstave in zgodovinske slovesnosti v zvezi z drugo svetovno vojno. Že ta ponedeljek, 17. septembra, ob 18. uri bo potekala otvoritev fotografske razstave Izboklina pri Kursku, ki je posvečena enemu izmed najbolj mogočnih, srditih in krvavih spopadov – bitki pri Kursku. Obiskovalcem bodo na ogled tudi edinstveni posnetki iz teh spopadov s slovenskimi podnapisi.

Ni skrivnost, da se mladina ne preveč zanima za dogodke iz tako oddaljene zgodovine. Povsem naravno je, da jih zanimajo čisto druge reči, medtem ko je druga svetovna vojna zanje daljna preteklost. Pa bi morali opominjati na to strašno preteklost? Najbrž mora na to vprašanje vsak odgovoriti sam. Organizatorji razstave Vojna in miti samo pozivajo mlado generacijo, naj razmisli, kako mora živeti, da se podobne tragedije nikoli ne bi več ponovile, mirno življenje v blagostanju, kot ga imamo danes, pa bi postalo naraven pojav.

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ! 

Vir.: 

Dodaj odgovor