Neki drugi Bolgari, ki niso iz Bolgarije

Praznovanje »triumfa svetega Bolgara« ob dnevu sprejema islama v Volški Bolgariji

Praznovanje »triumfa svetega Bolgara« ob dnevu sprejema islama v Volški Bolgariji

Jegor Alejev/TASS

Ste vedeli, da poleg Bolgarije na Balkanu obstaja še ena Bolgarija v srcu Rusije? Na območju izliva reke Kame v Volgo je nekoč živel turanski narod, po katerem je v zgodnjem srednjem veku ime dobil tudi slovanski narod na Balkanu. Russia Beyond pojasnjuje, kako se je lahko kaj takega sploh zgodilo.

Vsi vedo, da je Bolgarija država na Balkanu, v kateri živi slovanski narod Bolgarov. Toda, ali ste vedeli, da sredi Rusije obstaja še ena, Volška Bolgarija? Balkanski Bolgari imajo namreč daljne sorodnike v srcu Avtonomne republike Tatarstan, v mestu, ki se imenuje Bolgar. Ta kraj še zdaleč ni tako znan kot država Bolgarija, a ima prav tako svojo slavno zgodovino, Bolgar pa je tudi eno najstarejših mest v Rusiji.

Protobolgari: Kubrat in njegovih pet sinov

Kubrat z družino

Davno pred prihodom Mongolov je v evrazijskih stepah dominiral velik imperij turanskih narodov. To so bili Protobolgari. Njihova država je zavzemala območja okrog Azovskega morja (današnji Rusija in Ukrajina). Znano je, da so bili zelo dobri pri organizaciji države in vešči vojščaki, povsod so gradili masivne kamnite utrdbe. Za časa legendarnega kana Kurbata je Protobolgarski imperij pokrival večji del črnomorskega primorja.

Po Kubratovi smrti se je peterica njegovih sinov odločila, da se razide. Vsak je šel po svoji poti, da ustanovi svojo državo in ji vlada. Najuspešnejši sin je bil Asparuh, ki je ustanovil tisto Bolgarijo, ki obstaja še danes. Uspešen pa je bil tudi Kotrag, ki se potepal proti severu vzdolž reke Volge.

Preporod na Volgi

Verniki berejo molitve na proslavi ob 1124-letnici sprejema islama med Volškimi Bolgari

Na koncu so se Kotragovi Bolgari (ali Bulgari) »raztegnili« v plodnem pasu vzdolž Volge in ustanovili veliko mesto Bolgar, ki je bilo prava evrazijska metropola (leži 160 km južno od sodobnega Kazana, op. prev.). Po nekaj letih pohodov na ozemlja sosedov so Volški Bolgari (to ime se je ustalilo) vzpostavili velik imperij v srcu sodobne Rusije.

Njihov vladar Almiš je leta 922 sprejel islam, nato pa ustanavljal medrese (muslimanske šole) in gradil džamije. Država je postala velik posrednik na znameniti Svilni poti. Nagrobni spomeniki pričajo, da sta tukaj obstajali velika judovska in armenska skupnost, svetovni popotniki, kot je bil Ibn Fadlan, pa so hvalili napore, ki so jih kani vlagali v izobraževanje. Mesto Bolgar je postalo središče muslimanske civilizacije v vzhodni Evropi.

Sem so prišli Mongoli in Rusi, a Bolgar še naprej zavzema pomembno mesto v Rusiji. Mesto leži na blagem zavoju reke Volge. Ohranile so se kamnite utrdbe, džamije in grobnice, ki pričajo o nekdanji močni državi s kamnitimi zgradbami.

Ostanki Volške Bolgarije se danes obravnavajo kot dediščina vseh muslimanov, ki danes živijo vzdolž reke Volge, torej Tatarov in Baškircev. Enkrat na leto pridejo v Bolgar na romanje, ki je znano kot »mali hadž«. Še danes mnogi ruski Tatari menijo, da so oni po poreklu Bolgari.

Narodni značaj

Ostanki starega mesta Bolgarov na Volgi, glavnega mesta srednjeveške Volško-Kamške Bolgarije, ustanovljenega v 10. stoletju. Leta 1361 so ga združil kan Bulak Timur iz Zlate horde. Spomeniki iz 13. in 14. stoletja. Veliki minaret in ruševine glavne džamije iz 14. stoletja. Zadaj pa Cerkev Vnebovzetja Svete Marije iz 18. stoletja.

Mešanje zgodovine in verstev na enem mestu. Opis vseh zgradb v nadaljevanju članka pod sliko.

Ostanki starega mesta Bolgarov na Volgi, glavnega mesta srednjeveške Volško-Kamške Bolgarije, ustanovljenega v 10. stoletju. Leta 1361 so ga združil kan Bulak Timur iz Zlate horde. Spomeniki iz 13. in 14. stoletja. Veliki minaret in ruševine glavne džamije iz 14. stoletja. Zadaj pa Hram Vnebovzetja Svete Marije iz 18. stoletja …

Bolgar ni običajen lokalni kulturni spomenik. Uradno je vključen v svetovno dediščino Unesca, priznan je za neločljiv del zgodovine celotne ruske nacije. Bolgar je bil celo prvi zakonsko zaščiteni kulturni spomenik v celotni Rusiji.

Peter I. (Veliki) je julija 1722 osebno ukazal kazanskemu guvernerju, da prenovi ta kraj: »Gospod guverner! Ko smo bili v Bolgaru, smo videli, da so porušeni stari bolgarski zvoniki. Morajo biti obnovljeni. Za ta namen vam sedaj pošljemo 12 ali 15 zidarjev.«

Za nadaljevanje branja članka kliknite TUKAJ! 

Vir: 

Dodaj odgovor