Ruske kape: Okusna “ruska” sladica, ki je Rusi skoraj ne poznajo

YouTube/Irina Hlebnikova
V slovenski kuhinji in južneje na Balkanu radi pripravljamo tudi “ruske kape”. Predstavljamo recept in razkrivamo, kako to, da Rusi te “ruske” sladice praktično ne poznajo.

V Sloveniji ruske kape pogosto najdemo na kakšnih praznovanjih, na primer na poroki ali rojstnem dnevu, enako velja za druge države na Balkanu. Medtem ko se ob hitrem iskanjem na Googlu v našem jeziku takoj pojavi cela množica receptov za tole sladico, te ruski kolegi kaj hitro vprašajo: “Kaj pa so ruske kape?” Kvečjemu pomislijo na kakšno svoje tipično pokrivalo, ne na nekaj, kar bi pojedli.

Stvar je za večinov Rusov, navkljub poimenovanju po Rusiji, čista eksotika; tudi kokos, ki se redno znajde na teh kapah, ni ravno tipična ruska stvar. Tisti Rusi, ki sladico poznajo, nas poskušajo podučiti, da vsaj na jugu oziroma na Kavkazu le poznajo nekaj podobnega, samo da temu pravijo “kapa hribovca”.

Pri Russia Beyond smo vseeno poskusili razložiti, od kod se je vzelo ime. Nekateri pravijo, da jih spominja na tipično rusko kučmo (ušanko). Dopuščamo to razlago, še toliko bolj zato, ker za isto sladico poleg “ruske kape” obstaja še eno poimenovanje – šubarice. Nič slabša pa ni teorija, da so “ruske kape” v bistvu še bolj podobne tipičnemu pokrivalu kozaka iz Rusije – kubanki (klik za fotografijo). Najbrž je nekdo z Balkana nekega dne dobil asociacijo med slaščico in eno od “ruskih kap” ter si izmislil takšno ime, ki se je uspešno prijelo.

Kubanski kozaki, 1884

Preidimo od besed k dejanjem, oziroma k receptu. Medtem ko lahko na spletu dobite celo vrsto receptov južnoslovanskih avtorjev, smo mi izbrskali enega redkih receptov iz ruskih rok, saj smo vendarle ruski portal, četudi je recept mogoče “uvožen”. V slovenščini povzemamo recept iz ruske revije Mandarinka. Tisti, ki ste z ruskimi kapami že imeli opravka, lahko pokomentirate, ali se vam zdi kaj drugačen od tistega, ki ga poznate doma.

Za nadaljevanje branja članka pritisnite TUKAJ! 

Dodaj odgovor