Ruski “taksi do Lune” kmalu realnost?

Pri Roskosmosu se pripravljajo na osvajanje Zemljinega naravnega satelita, pri katerem bo pomembno vlogo igral tudi legendarni Sojuz.

V začetku avgusta je ruska državna vesoljska agencija Roskosmos objavila imena osmerice novih kandidatov za kozmonavtsko usposabljanje. Kandidati, med katerimi so štirje vojaški piloti in štirje inženirji, so že prestali rigorozen, leto in pol trajajoči proces selekcije, ki mu bosta sledili še dve leti dragega usposabljanja za vesoljske polete. Po uradnih podatkih bo posadka usposobljena za delo na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), pilotiranje nove generacije ruskih vesoljskih plovil Federacija (ki je že v razvoju) in, kar je verjetno najpomembneje – kozmonavti bi lahko postali prvi Rusi na površju Lune.

Da v Kremlju resno razmišljajo o pošiljanju ljudi na Luno ni nobena skrivnost. O tem je že odkrito govoril ruski predsednik Vladimir Putin, ena od zadnjih potrditev pa je prišla 23. avgusta letos v obliki sporočila novega direktorja Roskosmosa Dmitrija Rogozina, da bo njegova agencija kmalu sestavila poseben nadzorni center poletov, namenjen misijam na Luno. Na letošnjem mednarodnem vojaškem forumu Armija 2018 je namestnik direktorja Roskosmosa Jevgenij Nesterov potrdil, da so v teku dela na predelavi navigacijskega sistema GLONASS za potrebe lunarnega programa.

Tempo Rogozina

V prvi fazi ruskega lunarnega programa je predvidena vrsta misij brez posadk. V sklopu tega naj bi proti Luni leta 2021 najprej poletela avtomatska sonda Luna-25, zatem pa bi leta 2025 po njeni poti krenili še sondi Luna-26 in Luna-27, Luna-28 pa naj bi na Zemljo nato že prinesla vzorce z Luninega površja. Vrhunec bi na koncu predstavljale človeške misije, njihova naloga pa bi, skladno z ambicijami Moskve, bila postavitev trajne baze nekje v bližini Luninih polov. Razen tega Roskosmos namerava sodelovati tudi v mednarodnem projektu gradnje trajne orbitalne postaje Deep Space Gateway v okviru katerega bi prvo plovilo s človeško posadko lahko poletelo že sredi naslednjega desetletja.
Da bi realizirali vse te ambiciozne načrte, ruski inženirji vlagajo ogromno dela v razvoj nove generacije vesoljskih plovil, predvsem v supertežko raketo za dolga potovanja in vesoljsko plovilo Federacija. Tako eno kot drugo bosta zelo draga in dolgotrajna projekta. Prva poskusna izstrelitev Federacije je načrtovana za leto 2025 ali 2026, a novi direktor Roskosmosa si želi hitrejših uspehov. Rogozin je 28. junija povedal, da bi Rusija lahko pričela s človeškimi misijami na Luno že pred koncem razvoja nove generacije vesoljskih plovil. Pri tem bi Roskosmosu lahko pomagal že star a še zmeraj izjemno zanesljiv Sojuz. Direktor ruske vesoljske agencije pojasnjuje: “Sojuz je bil izvorno narejen v sklopu sovjetskega lunarnega sistema, kar pomeni, da je njegova nadgradnja s tem ciljem [poleta na Luno] popolnom izvedljiva.”

Nova priložnost za Sojuz

Za nadaljevanja branja članka kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor