V Mariboru razglasili Kulturno šolo leta 2018

21.09.2018 se je v Mariboru zgodil lep dogodek, ki ga je obiskalo veliko mladih. Podelili so priznanja najbolj kulturnim Osnovnim šolam v Sloveniji. Prireditev je obiskalo več visokih gostov in med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik republike ob razglasitvi Kulturne šole 2018: “Pomembno je razumevanje kulture v najširšem smislu”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil zaključne prireditve ob razglasitvi “Kulturne šole 2018”. Letos je 48 (oseminštirideset) slovenskih osnovnih šol prejelo naziv “kulturna šola”. Najbolj kulturni šoli 2018, Osnovni šoli Mokronog, je plaketo podelil predsednik Pahor.

V slavnostnem nagovoru je predsednik republike spomnil na obiske vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki so zanj neprecenljivi, in se praviloma zaključijo s kulturno prireditvijo. “Iskreno in z izbranimi besedami želim opisati svojo osuplost nad šolskimi proslavami, ki odražajo ustvarjalni obraz naše domovine. Navdihnjeno spremljam prizadevanje učencev in učiteljskega zbora, ki se vedno znova potrudijo, da naredijo nekaj novega, kar navduši vse,” je dejal predsednik Pahor, pedagoškim delavcem pa izrekel besede zahvale, ker lahko otroci izživijo svojo ustvarjalnost, hkrati pa utrjujejo duh medsebojnega zaupanja, kadar umetniško ustvarjanje prijetno preseneti z improvizacijo. “Hvaležen sem učiteljem in občudujem učence za širše pojmovanje kulture ob spoštovanju naše tradicije. Pomembno je razumevanje kulture v najširšem smislu,” je dejal predsednik Pahor in izrazil prepričanje, da prihaja generacija, ki je ambiciozna, vedoželjna in bo z zavedanjem o kulturi in umetnosti medsebojnega sodelovanja lahko preživela izzive časa, ki je pred nami.

V uvodnem pozdravu je gospa Marta Otič, ravnateljica Osnovne šole Franceta Prešerna Maribor, nosilke naziva “Kulturna šola 2017”, povzela misli učencev, ki so dejali, da zanje naziv najbolj kulturna šola pomeni, da se imajo med seboj radi, da poznajo pesmi slovenskih pesnikov in da jih ob tako pomembnem dogodku obišče predsednik republike. “Otroci so tisti, ki vedo, kako in kaj, v njihovih srcih je doma resnica. Otroci so tisti, ki čutijo, kaj je tisto, kar je prav,” je pozdrav zaključila gospa Otič. Učence, ravnatelje in mentorje sta pozdravila tudi Marko Repnik, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, in Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.

Projekt »Kulturna šola« je namenjen osnovnim šolam, njegovi pobudniki pa želijo širši javnosti predstaviti najbolj kakovostne dosežke šol v umetnosti in kulturi. Na ta način spodbujajo šole, naj podpirajo ustvarjalnost mladih na različnih umetnostnih področjih ter poskrbijo za dodatno izobraževanje učencev in njihovih mentorjev za kulturno delovanje.

Dodaj odgovor