ZDA rekordno letino pšenice v Rusiji dojemajo kot grožnjo

Rekordna letina ruske pšenice in povečan izvoz le-te bi lahko ogrozila blagostanje ameriških kmetov, opozarjajo ameriški mediji.

Medtem ko na svetovnem trgu cena pšenice še naprej pada, rusko poljedelstvo doživlja vzpon, piše The Wall Street Journal.

Ameriški časnik navaja, da je Rusija v letošnji poljedelski sezoni, ki se je zaključila 30. junija, za izvoz pridelala preko 40 milijonov ton pšenice, kar je svetovni rekord, poroča RT. Ameriški novinarji dodajajo, da omenjena številka “prekaša vse svetovne države v zadnjega četrt stoletja”.

“Dodatno nevarnost za ameriško kmetijstvo predstavlja krepitev konkurence s strani Rusije,” pišejo. V ZDA medtem beležijo rekordno stopnjo zapiranja poljedelskih podjetij – trend, ki se je sicer začel že v 80. letih prejšnjega stoletja.

Že lansko leto pa so v Službi za poljedelstvo tujih držav na ameriškem ministrstvu za poljedelstvo pripravili napoved o trendih proizvodnje žitaric, v kateri so zapisali, da bo izvoz pšenice iz Rusije “dosegel rekordni nivo 31,5 milijonov ton”.

Letošnji pridelek pšenice v Rusiji je sicer nižji od tistega lani.

Največji dohodek od prodaje pšenice v tujino je, po podatkih Bloomberga iz začetka letošnjega leta, Rusija prejela od izvoza v Egipt, na Kitajsko, v Turčijo, Južno Korejo in Kazahstan. Vrednost celotnega izvoza v Egipt je lani dosegala približno 1,7 milijarde dolarjev.

Dodaj odgovor