Bi pojedli kaj ruskega? Zavijte v katero od ruskih trgovin kar v vaši državi!

Obljubimo, da se boste po prvem grižljaju za vedno zaljubili v rusko kuhinjo. Zagotovo!

Bi radi spoznali rusko hrano? Lahko skočite kar v kakšno rusko trgovino v vaši državi!* Prepričani smo, da boste našli tam veliko okusnega! Predstavljamo 10 jedi, ki so redno prisotne v ruskih trgovinah izven Rusije.

* Opomba prevajalca: V Sloveniji je ruskih trgovin že kar nekaj, saj jih najdemo v Ljubljani (Čeburaška v Murgle centru in 1000 slaščic na Slovenski 47), Mariboru (Čeburaška, Trg revolucije 7), Celju (Ruska trgovina, Lilekova 1), Kopru (Ruski dom, Krožna 3A) …

  1. Sončnična semena

Za mnoge Ruse so pražena sončnična semena še boljša ob pokovke in podobnih prigrizkov. Rusija tako ni samo vodilna proizvajalka, ampak tudi uvoznica sončničnih semen. Najpogosteje jih seveda uporabijo za olje, ampak ali ste jih že kdaj poskusili žvečiti? Ne boste se mogli ustaviti! Mogoče to ni vedno najbolje početi na javnih mestih, saj imate potem problem, kam z vsemi lupinami, a vendar. Žvečenje sončničnih semen ima tudi sprostitveni učinek in za nekatere ljudi je to kot nekakšna meditacija.

  1. Vareniki

Vareniki so vrsta cmokov. V čem pa se razlikujejo vareniki in pelmeni? Pelmeni imajo običajno surovo polnilo (navadno meso ali riba), vareniki pa vsebujejo že vnaprej skuhane sestavine. Najbolj priljubljena polnila so češnje, tvorog (podobno skuti), krompir, gobe in mleto meso. Varenike lahko posebej razlikujete tudi po videzu, saj so tradicionalno narejeni v polkrožni obliki.  Pelmeni in vareniki gredo oboji odlično skupaj s kislo smetano. Sladke cmoke lahko postrežete tudi z marmelado, slane pa s popečeno čebulo.

  1. Sladoled Plombir

Če obožujete sladoled, vsekakor morate poskusiti legendarni ruski Plombir. V bistvu so tehnologijo za proizvodnjo tega sladoleda uvozili iz Francije, a je iz nekega razloga to postal najbolj priljubljen sladoled v Rusiji in nekdanji Sovjetski zvezi. Narejen je iz bogate kreme in masla, je zelo bogat in masten sladoled – in zelo okusen. Pogosto ga dajejo v vafljeve stožce ali ploščice, včasih lahko opazite različice z jagodnim polnilom ali čokoladnim prelivom.

  1. Kvas

Mogoče že veste, da v Rusiji obstaja pijača kvas, ki je narejena iz ržene moke in spominja na pivo z majhno vsebnostjo alkohola. Posebej dobro tekne na vroč dan, ko se lahko s kvasom dobro odžejate. Lahko ga pripravite tudi doma, a boste za to potrebovali malo več časa. Recept dobite tukaj, na naši strani.

  1. Čokolada

Ne bomo preveč pretiravali, če zatrdimo, da je čokolada eden od stebrov ruske kuhinje. Množična proizvodnja čokolade se je v Rusiji začela v 19. stoletju in otroci jo obožujejo do današnjih dni. Še vedno delujejo tudi nekatere tovarne, ustanovljene pred revolucijo, ki so ohranile staro tradicijo in uvedle čokolade pod novimi znamkami. Katero rusko čokolado se najbolj splača poskusiti? Ni lahkega odgovora. V bistvu lahko karkoli, vse. Lahko začnete z Aljonko in Nerodnim medvedkom (Miška kosolapyj), ne gre pa izpustiti niti Kara-Kum ali Rdeče kapice, če bosta slučajno na voljo.

  1. Tvorog

Da bi razumeli, kaj je ruski tvorog, ga morate samo okusiti. Rusi navadno naredijo bolj zrnato različico tega sira, čeprav se v Rusiji prodaja tudi v mehkejši obliki. Ni niti slan niti sladek, pomemben del njegove sestave je maščoba (najpogosteje z 9% maščobe) in je izjemno okusen! Tvorog, malce podoben skuti, Rusi uporabljajo pri pripravi sirovih tort, sirnikov, enolončnic in za polnjenje palačink. Lahko ga mirne volje jeste tudi samostojno, z marmelado ali kislo smetano.

  1. Kaviar

Eno glavnih specialitet ruske kuhinje boste zlahka našli v katerikoli ruski trgovini v tujini. Brez rdečega in črnega kaviarja ni silvestrovanja v Rusiji. Če ga želite jesti kot Rus, si naredite sendvič s kruhom, kaviarjem in maslom, poskusite si ga dati v palačinke ali pa ga jejte kar samega z žlico.

  1. Kumarice in druga vložena zelenjava

Fermentirani izdelki so danes v modi zaradi zdrave prehrane, Rusi pa imajo že dolgo tradicijo takšnega shranjevanja hrane. Seveda lahko tudi sami vlagate kumarice in paradižnike, to ni zahtevno. Ampak če se vam ne ljubi čakati, da bodo zadosti dolgo v kozarcu, greste lahko kar kupit kozarec kumaric v trgovino, kajne?

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ! 

Dodaj odgovor