Osem jedi, ki jih pogrešajo Rusi, ki so daleč od doma

Da boste bolje razumeli, zakaj jih Rusi tako pogrešajo, jih morate najprej poskusiti. Obstaja verjetnost, da boste postali reden gost ruskih trgovin.

Večino ruskih jedi lahko sicer najdete v ruskih trgovinah po svetu, vendar okusa maminih palačink in babičinih pelmenov ne boste pozabili nikdar. Tukaj je seznam jedi, ki jih Rusi najbolj pogrešajo, ko so daleč stran od doma.

1. Sirniki

Te palačinke iz tvoroga (vrste skute) so »zajtrk šampiona« marsikaterega Rusa. Njihova priprava je zelo enostavna. V tvorog najprej umešate sladkor, dodate moko in jajca ter zgnetete v testo, ki ga nato spečete v pečici ali v ponvi. Sirnike strežejo s kislo smetano ali marmelado. Na žalost je izven Rusije [ali rusko govorečih držav, op. prev.] velik problem najti pravi ruski tvorog. Mladi sir in skuto lahko sicer najdete marsikje, a je večinoma premehka za pripravo sirnikov. Kakšna škoda! Artur Hačutarjan pravi, da na Nizozemskem najbolj pogreša ravno to sladico iz otroških dni.

2. Zapekanka z rozinami

Zapekanka Rusom pomeni več kot si lahko predstavljate. Najdete jo lahko povsod, tako v šolskih menzah kot za domačimi mizami. Ruska zapekanka je v osnovi pečen sirni kolač z različnimi sestavinami. Najboljše pri zapekanki je, da jo lahko pripravite iz praktično poljubne kombinacije sestavin. Najljubša zapekanka za Marijo Grigorjan, ki danes živi na Hrvaškem, je ta s tvorogom in rozinami.

3. Solata z rakovimi palčkami

V 90. letih je solata postala tako priljubljena, da se je vtisnila v »okus« mnogih, ki so takrat odraščali. Najbolj razširjena je kombinacija rakovih palčk, riža, kuhanega jajca, zelišč in vložene koruze z ogromno mayo omake. Najboljša solata! Za Olega Černova, ki živi v Združenih državah okus solate prinaša spomine na rusko novo leto.

4. Bučni kaviar

Verjeli ali ne, obstaja tudi kaviar iz buč, ki ni v Rusiji nič manj priljubljen od ribjega. Bučni kaviar (ki je v bistvu zgolj neka vrsta pireja), je postal priljubljen zaradi žene Nikite Hruščova. Takrat so ljudje začeli spoznavati to preprosto in zdravo predjed. Maria Stambler pravi, da ga zelo pogreša, zdaj ko živi na Madžarskem.

5. Okroška

To je nedvomno ena najbolj čudnih jedi ruske kulinarike. Samo predstavljajte si, da vzamete sestavine za francosko solato in jih pomočite v kvas (pijačo) in kefir … ter nato dodate še kislo smetano! Tako namreč izgleda najbolj priljubljena ruska poletna juha. Čeprav se zdi nemogoča kombinacija, Rusi naravnost uživajo v njej.

6. Slanik pod krznenim plaščem

Viktorija Zavjalova se spominja te predjedi kot ene njenih najljubših, preden se je preselila v ZDA in postala vegetarijanka. In kako izgleda ta ekstravagantna solata? Gre za elegantno kombinacijo slanikovega fileja, kuhanega korenja in krompirja z debelim prelivom iz majoneze. Ni smo paša za oči ampak tudi popoln prigrizek na vsaki zabavi.

 

Za nadaljevanja branja članka kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor