Pahor sprejel generalnega sekretarja zveze NATO

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je na pogovor sprejel generalnega sekretarja Zveze NATO Jensa Stoltenberga, ki se danes mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Predsednik republike je v pogovoru z generalnim sekretarjem Stoltenbergom poudaril svoje zavzemanje za posodobitev slovenskega nacionalno varnostnega sistema. Predsednik je dejal, da Slovenija sprejema potrebne ukrepe za krepitev obrambnih zmogljivosti in izpostavil, da nam je po nekaj letih uspelo preusmeriti negativni trend in doseči realno povečanje obrambnih izdatkov. Dodal je, da podpira prizadevanja vlade za dvig vlaganj v obrambni sistem kot nujen ukrep pri posodabljanju celotnega nacionalno varnostnega sistema. Slovenija je verodostojna članica zavezništva, ki bo tudi v prihodnja gradila in ohranjala vojaške zmogljivosti ter sodelovala v operacijah za katere smo se odločili. Predsednik Pahor je sogovorniku zagotovil, da se bo zavzemal za ohranitev zavez Slovenije kot članice NATO in izpostavil pripravljenost za sodelovanje, še posebej na področjih, kjer lahko slovenska vojska prispeva s svojimi znanji in strokovnostjo.

Predsednik republike in generalni sekretar sta se dotaknila tudi vprašanja celovitega sodelovanja NATO in EU ter nadaljnjih korakov držav EU k poglobljeni enotni obrambni politiki. Spregovorila sta o prihodnjem razvoju zveze NATO ter vlogi Slovenije pri zagotavljanju miru in varnosti v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da si morata zveza NATO in EU prizadevati za ohranjanje in krepitev strateške prisotnosti na Zahodnem Balkanu, ki ostaja regija strateškega pomena za NATO. Generalnega sekretarja je zanimala predsednikova ocena razmer v tej regiji.

Gre za drugo srečanje predsednik Pahorja in generalnega sekretarja Zveze NATO v letošnjem letu. Predsednik republike je januarja letos kot prvi predsednik republike obiskal sedež NATO po vstopu Slovenije v zavezništvo. Letos bo od vstopa Slovenije v NATO minilo 14 let.

Dodaj odgovor