Polom za Angelo Merkel in Nemški CSU na Bavarskem

Nemška politična scena se trese. Sestrska stranka Angele Merkel Nemška CSU je na Bavarskem doživela polom. Dobila je samo 35,5% glasov. Medtem pa se je v parlament prvič povzdignila AfD, ki je politično proti migrantom. Volivci na Bavarskem so odšli na volišča, da odločijo o 180 članskem deželnem parlamentu. CSU je pobratena z CDU in ta je na volitvah dobila v primerjavi z prejšnjimi rezultati zelo malo.

Gre za najslabši volilni rezultat po letu 1950 in za izgubo absolutne večine prvič po letu 1962. Izgleda da CSU ne bo imela dovolj za lastno vladanje in bo morala oblikovati koalicijo. Volitve so udarec za Merklovo, saj njena stranka CDU sploh ni udeležena na volitvah, CSU pa je izgubila večino. Medtem CSU ni prisotna v nobeni drugi pokrajini razen na Bavarskem. Nazadnje so poraz doživeli leta 2008m ko je CSU dobila 43 odstotkov glasov in so morali v koalicijo z FDP. Izboljšal se je tudi rezultat zelenih, ki so dosegli 18,9 odstotne točke.

Coat of arms of Bavaria with election cross and pin Symbolfoto Landtag election in Bavaria

Z dobrim rezultatom na Bavarskem je AfD po novem prisoten v 15 od 16 Nemških pokrajinah. Sedanje volitve so lahko napoved za rezultate v sosednji pokrajini z imenom Hessen, kjer Volker Bouffier že 19 let vlada kot guverner na čelu Merklove CDU. Bodo tudi tam 28. Oktobra krščanski demokrati izgubili večino?

 

Dodaj odgovor