Ruski traktorji: od dela na polju do čiščenja letalonosilke

 

Uporaba traktorjev v Rusiji precej presega kmetijski sektor. S traktorjem na primer čistijo tudi edino rusko letalonosilko.

Fordson-Putilovec

Tale traktor je bil kopija ameriškega modela Fordson-E in je postal simbol obsežnih sovjetskih kmetijskih reform v 20. in 30. letih, ki jih poznamo pod pojmom kolektivizacija. Pogosto se je pojavljal na propagandnih plakatih, poštnih znamkah in v filmih.

S-65 Stalinec

Model S-65 se ni izkazal samo na civilnem področju, ampak tudi med drugo svetovno vojno. Uporabljali so ga v sovjetski vojski za vleko artilerijskega orožja. Nekaj teh traktorjev je pristalo tudi v nemških rokah, kot vojne trofeje.

DT-75

Z 2,7 milijona primerkov je bil DT-75 največkrat proizveden traktor v Sovjetski zvezi. Še posebej priljubljen je bil zaradi svoje nizke cene.

T-16

T-16 je imel nenavadno obliko, saj je bila kabina precej dvignjena nad glavnim delom. Pogosto so ga uporabljali za prevoz tovora, čeprav je imel precej slab motor.

K-700 Kirovec

Kirovca so začeli proizvajati v 60. letih, nakar je postal eden najbolj priljubljenih ruskih traktorjev. Tudi globok sneg in neprehodno blato mu nista mogla do živega.

T-150K

Enega od teh izjemno zanesljivih traktorjev uporabljajo na edini ruski letalonosilki Admiral Kuznecov za čiščenje palube. Za ta namen so mu namestili motor lovca MiG-15, ki služi kot ogromen razpihovalec.

Za nadaljevanje branja članka kliknite TUKAJ!

Dodaj odgovor