Skeptični so do načrta, da se v Romuniji podvojijo penzije

Romunska vlada načrtuje do leta 2022 podvojiti državne penzije. Iz proračuna bi v ta izdatek vložili dodatnih 30 milijard evrov. Ekonomisti so zaskrbljeni za javne finance. Romunija je ena najrevnejših Evropskih držav in ima tudi ene najnižjih penzij v Evropi. Povprečno 240 eur na penzionista, ki jih je v državi 5,2 milijona in prav tako so med penzionisti velike razlike.

Socialisti trenutno dajo iz proračuna 6,7 odstotka prihodkov za penzije. Po novem bi to številko morali zvišati na 11%. Politiki zagotavljajo, da izvedba sprememb ne bo problem, saj se je BDP države povečal in je denarja dovolj. Analitiki pa dvomijo v izjave, saj se država že sedaj trudi ostati pod 3% primanjkljajem, ki ga zahtevajo od države. Dvig BDP-ja v letu 2017 je bil 6,9%. Za naslednja leta napovedujejo 5,5 in 5,7 % dviga BDP-ja. A kljub pozitivnim napovedim je IMF zmanjšal napovedi rasti na 4% in 3,7% za naslednji dve leti. Vladni predlog bo odšel v parlament, kjer bodo o njemu glasovali.

 

© Provided by AFP Romanian Prime Minister Viorica Dancila, pictured October 3, 2018, insisted that financing the change “won’t be a problem”

Dodaj odgovor