Trd pristanek Sojuza: rusko-ameriška posadka preživela razpad rakete

V sredo se je slabi dve minuti po vzletu s kozmodroma Bajkonur zgodila okvara pogonskega bloka na Sojuzu z rusko-ameriško posadko. Ruski kozmonavt in ameriški astronavt sta incident preživela.

Zaradi napake na pogonski raketi se je nedavna vesoljska misija, ki bi morala biti rutina, sprevrgla v pravo dramo. Ruski kozmonavt Aleksej Ovčinin in ameriški astronavt Nick Hague bi morala v sredo poleteti proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Dve minuti po vzletu je posadka sporočila, da čuti breztežnost, nakar so kontrolorji opazili, da je odpovedal pogonski blok. Na višini 50 km se je sprožil varnostni izklop motorjev na drugem bloku rakete. Razglasili so krizni alarm in posadka je nemudoma izvedla balistični spust. Hague in Ovčinin sta se v varnostni kapsuli uspela spustiti nazaj na Zemljo. Trd pristanek sta dobro prestala. Njuna kapsula, iz katere sta se uspela izkrcati sama, je pristala 500 km od izstrelišča v kazaški stepi.

Po evakuaciji so reševalci sporočili, da sta oba v zelo dobri kondiciji: »Pijeta čaj in se šalita,« je povedal nek predstavnik Roskosmosa, poroča Pravda.

Tyler Nicklaus

Iz Roskosmosa so medtem sporočili, da bodo zaradi incidenta za nedoločen čas prekinili vse polete v vesolje s človeško posadko in temeljito preučili, kaj je bil vzrok nesreče Sojuza MS-10. »Roskosmos bo pregledal vse elemente plovil Sojuz-FG, ki do nadaljnjega ostajajo prizemljena,« so povedali.

Tri možnosti

Časnik Kommersant kot morebitne vzroke nesreče navaja nekaj možnosti; prva bi lahko bila odpoved eksplozivnega vijaka, druga pa mehanska napaka na njegovi zaponki. Kot tretjo, sicer zelo malo verjetno, so navedli možnost odpovedi avtomatskega sistema, ki daje signal za odcepitev raketnega bloka.

Že druga afera

Sredina nesreča se je zgodila samo slaba dva meseca za tem, ko so avgusta na Sojuzu, ki je bil priklopljen na Mednarodno vesoljsko postajo, odkrili luknjo. 1. oktobra je vodja ruske vesoljske agencije Dmitrij Rogozin za javnost sporočil, da je napaka v proizvodnji izključena. Tudi za ta incident preiskovalci še niso našli krivca, špekulacije pa segajo od namerne človeške povzročitve do udara majhnega meteorita. Kozmonavti so puščanje zraka ustavili tako, da so luknjo zalepili s trakom.

Incidenti v senci uspešnih poletov

Zadnji incident je druga tovrstna nesreča pogonske rakete Sojuza v zgodovini. Prva se je zgodila 5. aprila 1975 na plovilu Sojuz 7K-T N39, ki bi moralo v vesolje ponesti kozmonavta Vasilija Lazareva in Olega Makarova. Incident se je zgodil pri odstrelitvi oz. odcepitvi tretjega bloka rakete. Po uspešnem katapultiranju sta kozmonavta pristala v Altajskem gorovju, 1.574 km od izstrelišča. Oba so tudi takrat uspešno evakuirali.

Nadaljevanje članka najdete TUKAJ!

Dodaj odgovor