Tri ruske vojaške tehnologije, po katerih najbolj hrepeni Kitajska

Slobodan ĐukićKitajski mediji napovedujejo, da bodo omenjene tehnologije težko kdaj prišle v kitajske roke, saj jih Rusi preprosto nočejo prodati za noben denar.

Čeprav je Rusija na visokem drugem mestu na svetu po izvozu orožja, ki prinaša pomembne proračunske prihodke in dosega vrednost na milijarde ameriških dolarjev letno, vseeno obstajajo tehnologije, ki jih Rusi zaščitniško ohranjajo samo za svoje potrebe, ravno slednje pa vzbujajo največjo radovednost pri južni sosedi in zaveznici LR Kitajski, poroča Rossijskaja gazeta ob sklicevanju na kitajski časnik Jinri Toutiao.

Kitajski pisec razlaga, da je Rusija zaradi gospodarskih težav začela izvažati vojaške tehnologije, ki jih v ugodnejših razmerah gotovo ne bi prodajala drugim, vendar najnaprednejše rešitve še naprej ohranja samo zase.

Na prvem mestu »nedotakljivih« ruskih vojaških tehnologij, ki bi si jih tako želeli imeti Kitajci, kitajski časnik navaja tehnologije ruskih jedrskih podmornic, ki so najbrž najnaprednejše v svetu in imajo takšen sloves že od sovjetskih časov. Posebej je izpostavljeno težko odkrivanje ruskih podmornic in njihove rešitve za zmanjševanje hrupa. Kot primer je navedena podmornica 955 Borej z izpodrivom 24 tisoč ton in »glasnostjo« do zgolj 108 decibelov.

Naslednja velika želja so ruske medcelinske balistične rakete. Kitajski medij posebno pozornost namenja raketam Sarmat, ki so močne, imajo velik domet in lahko premagujejo najresnejša sredstva protizračne obrambe s svojo tehnologijo »orbitalnega napada«. Rossijska gazeta ob tem spomni, da Sarmat še ni v oborožitvi ruske vojske, vendar pa gre za edinstveno orožje, ki lahko doseže poljubno točko na Zemlji z nasprotniku neugodno traso leta. 200 ton težka in 30 metrov dolga raketa prinese do cilja 10 bojnih konic, pri čemer ima vsaka konica moč do 1 megatone.

Na tretjem mestu skritih želja Kitajcev pa so skrivnosti ruske proizvodnje letalskih motorjev. Avtor kitajskega prispevka je prepričan, da so Rusi v razvoju na tem področju pred svojim časom, medtem ko letalstvo ostaja šibka točka kitajske vojaške industrije, ki zavira splošen napredek.

Dodaj odgovor