Zdravljenje z elektriko: Invalid shodil s pomočjo vgrajene elektrode

Getty Images
Električna stimulacija se pogosto uporablja pri terapijah za lajšanje kroničnih bolečin. Ameriški in ruski znanstveniki pa so se odločili, da to metodo uporabijo pri 29-letnemu hromemu pacientu in mu omogočijo, da po hudi nesreči ponovno shodi.

Zahvaljujoč novi metodi, ki so jo s skupnimi močmi razvili na ruskem Inštitutu za psihologijo Pavlov pri Ruski akademiji znanosti in ameriška klinika Mayo, je lahko pacient, ki je bil od pasu navzdol hrom že od leta 2013, ponovno shodil. Znanstveniki so s pomočjo vgrajene elektrode uspeli stimulirati njegovo hrbtenjačo. Elektroda omogoča nevronom, da prejemajo signale, ko človek želi vstati ali zakorakati.

Pred nekaj leti so znanstveniki na omenjenem ruskem inštitutu in ameriški kliniki testirali metodo na podganah in odkrili, da tudi po hudi poškodbi hrbtenjače nekateri živci ostanejo nepoškodovani. Ti nevronski nizi navadno niso vključeni v delovanje telesa, vendar se jih da “reprogramirati” za nove naloge.

Električna stimulacija teh nevronov v kombinaciji s posebnimi vajami z eksoskeletom je podganam omogočila, da si popolnoma povrnejo sposobnost premikanja nog.

Prvi človeški pacient znanstvenikov je 29-letni mladenič, ki je leta 2013 pri prometni nesreči utrpel hude poškodbe v srednjem delu hrbtenice. Spodnjega dela telesa sploh ni več čutil, zdravniki pa so mu diagnosticirali popolno izgubo zmožnosti premikanja spodnjih udov.

Med raziskavami, ki so se začele leta 2016, je paralizirani pacient sodeloval v fizični terapiji, nato pa so mu s kirurškim posegom vgradili elektrodo v hrbtenico neposredno pod poškodovanim delom hrbtenjače. Elektroda je povezana z generatorjem pulza, ki je vgrajen pod kožo na trebuhu, sam generator pa je brezžično povezan z zunanjo nadzorno napravo.

Za nadaljevanje branja članka kliknite TUKAJ! 

Dodaj odgovor