Berlinski zid je padel, v sovjetskem tisku pa tišina …

9. novembra 1989 je padel Berlinski zid, sovjetski časopisi pa so bili glede dogodka še kar nekaj časa čisto tiho. Bolj pozorni bralci pa so lahko iz previdno izbranih besed že zaslutili, da se dogajajo neke dramatične spremembe …

Časopis Pravda, 9. 11. 1989.

9. novembra 1989 je svetovni tisk poročal o rušenju zidu, ki je ločil Zahodni in Vzhodni Berlin. Sovjetski časopisi pa o tem niso zapisali ničesar. Prebivalci Sovjetske zveze so lahko izvedeli za padec samo iz govoric ali subtilnih namigov, ki so uspeli »pricurljati« v nacionalni tisk.

Vrsta sovjetskih nacionalnih časnikov tisti dan ni uspela priti do stojnic. Manjkali so tudi Moskovski komsomolec, Sovjetska Rusija, Komsomolska pravda in Trud. Izšli sta samo Pravda in Izvestija, osrednja državna časnika. Pa tudi ta dva nista zmogla omeniti padca zidu, sta pa poročala o notranjepolitičnih razmerah v Nemški demokratični republiki (NDR, Vzhodna Nemčija), kot so jih dobro poznali na Zahodu.

Branje med vrsticami

»Spremembe v NDR«, se je glasil prispevek Pravdinega berlinskega dopisnika Maja Podključnikova v številki 9. novembra. Poročal je, da je vzhodnonemška vlada odstopila. Citiral je izjavo sveta ministrov NDR: »Pozivamo vse državljane, ki želijo zapustiti republiko, da o tem še enkrat razmislijo.« Pozoren bralec je lahko prišel do sklepa, da so prebivalci Vzhodne Nemčije očitno dobili priložnost, da zapustijo državo – meje so bile očitno odprte in Berlinskega zidu očitno ni bilo več.

Namig o dejanskem stanju ste lahko zasledili 11. novembra v Pravdi. V članku z naslovom Prekinjen obisk časnik poroča, da je kancler ZRN (Zvezna republika Nemčija, Zahodna Nemčija) Helmut Kohl prekinil svoj obisk na Poljskem in se vrnil v Bonn za 24 ur »zaradi dramatičnih razmer, ki se razvijajo na meji med obema Nemčijama«.

Notranji minister Zahodne Nemčije Wolfgang Schäuble je dejal, da je »ZRN pripravljena sprejeti vse Nemce, ki bi se radi preselili v državo«, je pa prosil državljane NDR, »naj resno premislijo o svoji odselitvi, ker bodo morali dolgo živeti v okrnjenih življenjskih razmerah«.

Še med 10. in 20. novembrom je Pravda še naprej pokrivala dogodke v Zahodni in Vzhodni Nemčiji brez omembe Berlinskega zidu. Istočasno je dopisnik Podključnikov v številki 12. novembra poročal, da se Vzhodni Nemci množično selijo na zahod in vračajo svoje partijske članske izkaznice.

V poročanje se je 14. novembra končno vključil Moskovski komsomolec, ki je s kratkim prispevkom poročal o ukazu obmejnim stražarjem NDR, da »morajo storiti vse, kar je v njihovi moči, da pomagajo pri urejeni in nemoteni izvedbi novih pravil o prečkanju meje med NDR in ZRN oziroma Zahodnim Berlinom«.

V tem času novembrske izdaje Komsomolske pravde, Truda, Sovjetske Rusije in Moskovskih novosti o tem niso prav nič poročale. Ko je Sovjetska zveza 10. novembra obeleževala poklicni praznik policistov, so bili časniki polni sijočih poročil o sovjetskih policistih, o Berlinskem zidu pa ni bilo niti besedice.

Pravda (»Resnica«), toda ne vsa

In o čem so poročali televizijski in radijski kanali tistega dne? V intervjuju za France 2 je dopisnik novinarske agencije ITAR-TASS Aleksej Goljajev, ki je bil na agenciji šef evropske sekcije, povedal: »9. novembra so na sovjetskih radiih in televizijah pripravili samo eno kratko poročilo iz samo treh vrstic.«

Težko bi ne pomislili, da je poročanje o dogodkih v Berlinu prepovedalo samo politično vodstvo države. Za komentar smo povprašali pri Pravdi, ki še danes obstaja, čeprav to že dolgo ni osrednji državni časnik. Tam smo lahko našli kadrovnika Nikolaja Kožanova, ki je bil leta 1989 eden od Pravdinih novinarjev. On dvomi, da je od zgoraj sploh prišla kakšna prepoved, niti v ustni, kaj šele v pisni obliki.

»Novinarji Pravde so vedno imeli močan politični čut. Ko je prišla novica o padcu Berlinskega zidu, se jim seveda ni mudilo s posredovanjem te novice v tisk. Takšen razvoj je namreč jasno nakazoval na razpadanje socialističnega tabora in če bi o tem poročali, bi sami priznali obstoj tega razpadanja. Mislim, da so novinarji upali, da se bodo stvari nekako razrešile same po sebi,« razmišlja Kožanov.

Nikolaj Kožanov, sodelavec časnika Pravda

Nadaljevanje članka si preberete TUKAJ!

Dodaj odgovor