Kdo bo šahovski prvak leta 2018?

V Londonu od 9. do 28. novembra poteka obračun za naslov svetovnega šahovskega prvaka, kjer bo v 12 partijah odločeno kdo bo osvojil najprestižnejši šahovski naslov.

Fabiano Caruana (26) je prvi ameriški kandidat za naslov svetovnega šahovsekga prvaka po dolgih šestinštiridesetih letih, ko je davnega leta 1972 naslov osvojil legendarni ameriški velemojster Bobby Fischer na vrhuncu hladne vojne proti ruskemu prvaku Boris Spassky-u. Šestindvajsetletni izzivalec, po rodu američan je sicer sin italijanskih prednikov in ima tako italijansko kot ameriško državljanstvo.

V dvoboju se sooča s trenutno nepremaganim svetovnim prvakom in rekorderjem, norvežanom Magnus Carlsen-om ki je naslov prvaka osvojil leta 2013 in ga do zdaj uspešno obranil dvakrat (2014 in 2016). Carlsen pri 27 letih dominira šahovski svet že mnoga leta. Washington Post mu ni zaman nadel vzdeveka “Mozart of chess”.

Za Caruano je sicer njegova najboljša sezona doslej, kjer je prepričljivo zmagal uvrstitveni turnir za dvoboj (Candidates tournament) ter tri velike mednarodne turnirje. Po statistikah za leto 2018 je igral skupno 225 iger, pri čemer je zabeležil 75 zmag, 85 neodločenih ter 65 porazov. Njegov nasprotnik Carlsen je letos odigral samo 142 prvenstvenih iger, pri čemer je zmagal 65 krat, 65 krat remiziral in samo 12 krat izgubil. Večjo količino odigranih iger pa poznavalci šahovskih turnirjev povezujejo s potencialno izčrpanostjo Caruane.

Tudi po medsebojnih rezultatih prednjači trenutni svetovni prvak s skupno desetimi zmagami proti pet. Letošnja statistika medsebojnih obračunov pa je ena zmaga za Carlsena na turnirju, ki ga je sicer Caruana na koncu zmagal ter tri neodločene partije, kjer je Caruana z borbeno igro rešil skoraj izgubljeno partijo.

Druga statistična prednost Carlsena je njegova odlična forma v hitrih partijah, kjer je veliko bolje ocenjen kot njegov izzivalec. To pomeni, da če bi prišlo po regularnem delu dvoboja do končnice s hitrimi partijami (tie-break), bo Carlsen najverjetneje velik favorit pred njegovim nasprotnikom. Caruana je bil v preteklosti tudi znan po tem, da pogosto pride v časovne težave. Pod časovnim pritiskom pa se pogosto pojavijo napake, ki so na tako visokem nivoju lahko odločilne.

Glede stila igre je zanimivo, da nobeden od njiju ne igra preveč napadalno. Oba sta pozicijska in zelo uravnovešena igralca ter odlična borca v obrambi. Prednost Caruane so globoke otvoritvene priprave, Carlsen pa nasprotnika najraje čimprej zvabi iz otvoritvenih priprav ter se zanese na svojo nadnaravno sposobnost kalkuliranja. Oba sta pozicijska igralca z odličnimi taktičnim očesom in globokimi kalkulacijami. Pričakujemo lahko sicer veliko remijev, sploh če bosta igrala s svojim standardnim otvoritvenim repertoarjem; Berlin Defence (Ruy Lopez) ali Queen’s Gambit Declined.

Po dolgem času se za naslov prvaka spopadeta igralca, ki sta tudi na FIDE lestvici zelo izenačena. Trenutno sta na svetovni FIDE lestvici prvi in drugi, kar obljublja zelo izenačen in napet dvoboj. Carlsen ima 2835, Caruana pa 2832 točk.

Dvoboj je slavnostvno odprl ameriški filmski igralec in šahovski navdušenec Woody Harrelson, ki je to vlogo prevzel ponovno po letu 2016 v spopadu Carlsena in Sergeya Karyakina v New Yorku.

Šahovsko javnost je letos šokiral na svoj, komičen način, ko je navidezno po nesreči podrl kraljevo figuro izzivalca Caruane, kar v šahovskem žargonu pomeni predajo. Povrhu vsega je premaknil tudi napačno figuro.

Ali bo poteza imela vpliv na potek dvoboja ni jasno, v vsakem primeru pa je pripomogla h kotroverznosti turnirja in je bila dobra poteza za promocijo. Glede na nasmeške tekmovalcev samih je možno sklepati, da je bila akcija načrtovana vnaprej in ni vplivala na igro.

Nagradni sklad znaša letos 1 milijon evrov, in se deli 60% – 40% po rednem delu in 55% – 45%, če bo odločala končnica.

Carlsen je v prvi rundi presenetil šahovsko javnost s siciljansko obrambo. Čeprav je prvo igro odigral s črnimi figurami, je prevladoval celotno prvo polovico partije in zapravil odlično priložnost za zmago, ko je pod časovnim pritiskom Caruana naredil skoraj usodno napako. Igra se je končala z remijem po 115 potezah, kar je druga najdaljša partija v zgodovini svetovnih pervenstev.

Pregled prve partije

V drugi rundi dvoboja Carlsen z belimi figurami ni uspel zmagati. Caruana je pokazal odlično obrambno igro v kateri si je tudi sam priigral nekaj dobrih priložnosti. Na koncu se je partija po 49 potezah ponovno končala z remijem.

Po današnjem dnevu počitka, se dvoboj ponovno nadaljuje jutri, 12. novembra.

Dodaj odgovor