Limuzina Aurus ni všeč nemškim novinarjem

Nemška revija Die Welt je objavila kritičen članek o luksuzni limuzini Aurus, v katerem izpostavljajo domnevno »sumljiv izvor« določenih komponent, iz katerih je sestavljeno vozilo.

S poudarkom, da se luksuznih limuzin v Rusiji ni proizvajalo že več kot 30 let, novinar ugotavlja, da »Rusija želi z enim zamahom vstopiti v elitni krog proizvodnje vozil visokega ranga in postati konkurenca britanskima Rolls-Royceu in Bentleyju ter nemškemu Maybach-Daimlerju«.

Uspeh Aurusa naj bi zagotovilo »znanje nemških inženirjev, denar arabskih naftnih šejkov in slika predsednika Putina, ki osebno uporablja ta avtomobil«.

Po pregledu zgodovine uporabe luksuznih limuzin na območju Rusije in nekdanje Sovjetske zveze kritiki nadaljujejo z »razkrivanjem« deležnikov pri programu Kortež, med njimi generalnega direktorja podjetja Aurus Franza Gerharda Hilgerta, ki je do leta 1981 delal za Daimler, med leti 1998 do 2004 pa opravljal funkcijo vodje ruske podružnice Daimler-Chryslerja. »Rusko vodstvo trdi, da so vozila Aurus v celoti izdelek domačih inženirjev in oblikovalcev, saj je večji del komponent proizveden v domačih tovarnah: kolesa v Krasnojarsku, amortizerji v Baškiriji, usnjene prevleke v Rjazanu, rezervoarji za gorivo pa v Nižnem Novgorodu,« piše Die Welt.

Avtor nato piše, da ruska stran medtem molči o poreklu ABS sistema, sistema za nadzor elektronike in klimatske naprave. »Nejasno je tudi poreklo 8-valjnega motorja s prostornino 4,4 litra in 598 KM,« piše novinar, ki dodaja še podatek, da naj bi bil motor v bistvu delo Porschejevih inženirjev, medtem ko so najpomembnejše tehnične lastnosti »presenetljivo podobne enemu od BMW-jevih motorjev«.

V prispevku novinar sicer ne predstavi nobene podrobnejše ali primerjalne analize obeh motorjev.

Po besedah glavnega konstruktorja Vadima Pereverzeva je bil motor sicer res razvit v sodelovanju s Porschejem, vendar po tehničnih specifikacijah ruskega FGUP NAMI.

»Vse parametre bodočega motorja so zastavili ruski inženirji v skladu s projektnimi zahtevami. Te se med drugim nanašajo na vozno dinamiko in prostornino. Motor je rezultat skupnega dela ruskih in nemških inženirjev, s Porschejem pa ni bilo nobenega združevanja, saj so ga sestavili pri FGUP NAMI,« pojasnjuje Pereverzev.

Za nadaljevanje branja članka kliknite TUKAJ! 

Dodaj odgovor