Norveška in Finska obtožili Rusijo motenja GPS med vajami NATO

Norvežani trdijo, da so motnje prihajale z ruskega polotoka Kola, trdnih dokazov za obtožbe sicer niso predstavili. Je s takšne razdalje sploh mogoče vršiti takšne motnje?

Norveško ministrstvo za obrambo je Rusijo uradno obtožilo, da je s svojimi sredstvi ustvarjala motnje v sistemu globalnega satelitskega pozicioniranja GPS, da bi motilo potek vojaških vaj zveze NATO Trident Juncture 18 v vzhodnem delu Norveške, na Severnem in Baltskem morju, poroča televizija Zvezda ob sklicevanju na Associated Press.

Po poročanju AP so Norvežani kot glavni argument navedli kraj, od koder so »Rusi generirali motnje« – te naj bi prihajale s Kolskega polotoka na Arktiki. Dodatnih informacij, za kakšne motnje gre in kaj je bil njihov konkreten cilj, norveška stran ni navedla in v podkrepitev obtožb ni predstavila trdnejših dokazov. Je pa norveško obrambno ministrstvo še sporočilo, da »ruske motnje« niso povzročile nikakršnih incidentov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozneje je Rusijo podobnih dejanj obtožila tudi Finska, ki prav tako ni navedla dodatnih podrobnosti. Rusija obtožbe zavrača.

Takšne motnje so sicer tehnično izvedljive

Politolog in sociolog Andrej Koškin z Ruske ekonomske univerze Plehanova je za ruski radio Business FM komentiral, da GPS v severnejših predelih sveta že sam po sebi pogosteje odpoveduje, med vajami so se pojavljale tudi težave z združevanjem zvez vojakov iz različnih držav. Meni, da je zelo verjetno, da izvor težav ni v Rusiji, ampak v samih državah zveze NATO.

Sergej Denisencev iz Centra za analizo strategij in tehnologij je pojasnil, da je Rusija tehnično gledano sicer sposobna ustvarjati takšne elektronske motnje v sistemih pozicioniranja, podobnega pa so zmožne tudi druge vojaško močne države, ki bi lahko teoretično motile delovanje ruskega navigacijskega sistema GLONASS. Pilot Aleksej Bazejev je razložil, da tak hipotetičen scenarij sicer ne bi ogrozil civilnih poletov zaradi raznoraznih rezervnih zvez in sistemov, ki dopolnjujejo navigacijski sistem na potniških letalih.

Nadaljevanje branja članka TUKAJ!

Dodaj odgovor