Predsednik Pahor sodeloval na svetovni obeležitvi 100. obletnice konca 1. svetovne vojne

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Francoske republike Emmanuela Macrona udeležuje slovesnosti, ki jih Francoska republika prireja v Parizu ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne. Srečanje svetovnih voditeljev je osrednji svetovni dogodek ob tem dnevu spomina in je namenjeno obeležitvi konca vojne in potrditvi skupne zavezanosti ohranjanju miru.

Ob Slavoloku zmage se je zbralo več kot 80 svetovnih voditeljev; slovesnost je bila pripravljena natanko sto let po podpisu premirja med zavezniškimi silami in Nemčijo (11. novembra 1918), ki je končalo spopade 1. svetovne vojne na zahodni fronti. Na komemoraciji so se voditelji poklonili milijonom žrtev tega svetovnega spopada.

V izjavi je predsednik republike ocenil, da na današnji slovesnosti v Parizu praznujemo predvsem zavezo držav in njihovih voditeljev za mir. “Želimo okrepiti skupno stremljenje k tej temeljni vrednoti. Nič ni bolj plemenitega od našega političnega poslanstva, da tej in prihodnjim generacijam zagotovimo in zavarujemo mirno in varno življenje,” je poudaril predsednik Pahor.

V želji po skupnem razmisleku o ureditvi sedanjega sveta in krepitvi učinkovitega multilateralizma je Francoska republika pripravila tudi multilateralni dogodek Pariški forum za mir, za katerega si želijo, da bi se v prihodnje odvijal vsako leto. Namen foruma je vzpostaviti možnosti za globalne akterje, mednarodne organizacije in institucije civilne družbe, da izmenjajo poglede in poiščejo poti in rešitve za največje probleme sveta.

Predsednik Pahor se je udeležil foruma, ki ga je odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, sledila pa sta mu govora nemške kanclerke Angele Merkel in generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa.

Današnji Pariški forum za mir predsednik Pahor vidi predvsem kot izraz samospraševanja, ali znotraj držav in med državami zares naredimo vse, da bi zagotovili trajen mir in okrepili vrednote, kot so medsebojno spoštovanje, upoštevanje, strpnost, solidarnost, odpoved grožnjam in sovražnemu govoru. “Ta skrb je navdihnila tako veliko število voditeljev, da smo se odzvali vabilu. Želimo si, da se spomin na vojne grozote s časom ne bi izgubil. O miru in vojni namreč odloča človek. Nobeno ravnanje v prid miru in krepitve skupnega razumevanja in sodelovanja ni odveč,” je dejal predsednik republike. “Mislim, da je napočil čas, da vsi, kolikor je mogoče, prispevamo k temu, da bo prevladal navdih lepote miru in ne strah pred vojno, kot nekakšen vzgib za naša dobra ravnanja,” je sklenil predsednik republike.

Sodelujoči voditelji držav in vlad so bili ob robu foruma povabljeni, da Knjižnici miru (Bibliothèque de la Paix) podarijo knjigo, ki po njihovem mnenju predstavlja sporočilo miru. Predsednik Pahor je knjižnici podaril roman To noč sem jo videl pisatelja Draga Jančarja. Roman je prejel več nagrad, med drugim je bil leta 2014 v Franciji razglašen za najboljšo knjigo tujega avtorja. Pretresljiva zgodba temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje o vojni, ki nikoli zares ne rešuje problemov, marveč med vsakdanjimi ljudmi ustvarja nove in še strahovitejše, ki jih doživljamo še danes. To noč sem jo videl je zgodba o praznini in ljudeh, ki jim je vojna vzela življenje – v simbolnem ali v dejanskem pomenu.

Knjiga To noč sem jo videl v slovenskem izvirniku ter angleškem in francoskem prevodu v Knjižnico miru prinaša slovenski poziv in željo po miru, ki izhaja iz intimnega doživljanja vojne in povojnega časa med slovenskim prebivalstvom.

Slovenski pisatelj, esejist in dramatik Drago Jančar (1948) je eden izmed najplodovitejših in najodmevnejših slovenskih sodobnih literarnih ustvarjalcev. Je največkrat prevajan sodobni slovenski pisatelj, ki je za svoja dela prejel številne nagrade doma in v tujini, med drugim Prešernovo nagrado za življenjsko delo (1993) in naziv Državljan Evrope v Evropskem parlamentu (2015). Kot takratni predsednik Slovenskega centra PEN je veliko pripomogel k slovenski osamosvojitvi.

Dodaj odgovor