Slovenija dobila prvega generala ženskega spola

Ob dnevu Rudolfa Maistra predsednik Pahor priredil posebno slovesnost ob povišanju brigadirke Alenke Ermenc v čin generalmajorke in vročil državno odlikovanje

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil posebno slovesnost ob povišanju namestnice načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirke Alenke Ermenc v čin generalmajorke Slovenske vojske. Za odločitev o povišanju brigadirke Ermenc v generalski čin se je odločil predsednik republike kot vrhovni poveljnik obrambnih sil, Vlada Republike Slovenije pa je na predlog ministra za obrambo podala soglasje k predsednikovemu predlogu za povišanje.

Ob dnevu Rudolfa Maistra je predsednik republike vročil tudi državno odlikovanje red za zasluge, ki sta ga prejela Zveza društev general Maister in mag. Milan Lovrenčič za zasluge pri ohranjanju spomina na generala Maistra.

Slovesnosti sta potekali ob državnem prazniku, ko Urad predsednika Republike Slovenije tradicionalno pripravi dan odprtih vrat. Obiskovalci so imeli priložnost spremljati svečanost ob povišanju in vročitev odlikovanja, nato pa so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike. Predsednik Pahor in gospa Tanja Pečar sta obiskovalce sprejela v predsednikovi pisarni in sproščeno odgovarjala na njihova vprašanja.

V nadaljevanju je besedilo osrednjega govora predsednika Republike Slovenije ob državnem prazniku (Velja govorjena beseda!):

“Drage Slovenke in Slovenci, doma in povsod po svetu, spoštovane državljanke in državljani,

prav poseben pozdrav vsem v predsedniški palači ob dnevu odprtih vrat! Sprejmite, prosim, čestitke ob današnjem državnem prazniku. Danes mineva 100 let odkar je general Rudolf Maister s svojim vojaškim pogumom in narodno zavednim srcem ohranil Maribor in Spodnjo Štajersko kot Slovensko.

Ob današnjem državnem prazniku izražam najbolj trdno prepričanje, da smo se sposobni Slovenci kot nacija in Slovenija kot država aktivno vključiti v najbolj napredna politična, tehnološka, znanstvena in kulturna stremljenja sodobnega sveta. Sposobni smo ohraniti in okrepiti svoj narodni značaj v pogojih odprtega sveta. Svojo državno suverenost razumemo kot temeljno orodje našega udejstvovanja v globalnem svetu. Prizadevali si bomo za najbolj plemenite vrednote slovenstva in človeštva, za mir, medsebojno spoštovanje in sodelovanje in trajnostni razvoj, ki bo ohranil ta čudoviti planet našim otrokom in njihovim otrokom. Prizadevali si bomo, da bomo notranje povezani, da se bomo trudili razumeti en drugega, da se bomo vedli spoštljivo, se medsebojno spodbujali in pozorno pazili na dostojnost in dostojanstvo eden drugega in vseh skupaj.

Če pa bi se nam, navkljub našim najbolj plemenitim stremljenjem, zgodilo kaj proti našim pričakovanjem, smo v vseh okoliščinah sposobni zavarovati državno suverenost, naš narodni obstoj in napredek. Zlasti bomo pazili in krepili našo družino evropskih narodov in držav, ki nam ponuja varno zavetje za naš vsestranski razvoj, vsem Evropejcem pa orodje lažjega in večjega vpliva na svetovne zadeve.

Spoštovane državljanke in državljani,

danes je edinstven dan. Slavimo 100 let pogumnega in odločnega ravnanja slovenskega generala Rudolfa Maistra. Slavimo 100 let tradicije zametkov slovenske vojske. Vse to je povezano z sicer kratkim obstojem prve slovenske narodne vlade, ki je med drugim uzakonila slovenski jezik kot uradni jezik. V slovenščini je poveljeval tudi general Rudolf Maister. 100 let kasneje imamo samostojno slovensko državo. Slovenščina ni uradni jezik samo v naši domovini, temveč je uradni jezik Evropske unije. Imamo svoje obrambne sile, Slovensko vojsko. Je sestavni del zavezniških sil NATO. 100 let kasneje je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu. Tega ne pripisujem samo našim obrambnim silam ampak celotnemu ustroju in življenju naše družbe in države. Toda tudi to državo smo po razglasitvi morali ubraniti z vojaško silo.

Med tedanjimi pripadnicami nastajajoče Slovenske vojske je bila tudi Alenka Ermenc. Danes, 27 let kasneje, na vrhu sijajne vojaške kariere, bo postala prva generalica Slovenske vojske. To je edinstven trenutek zanjo, za Slovensko vojsko, za našo nacionalno in državljansko samozavest, za našo domovino in državo. Priznam, da kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil, čutim neko prijetno vznemirjenje in velik ponos, da sem lahko danes brigadirko Alenko Ermenc povišal v generalmajorko.

Sprejmite, prosim, moje iskrene čestitke. Na vas se popolnoma zanesemo in pričakujemo, da boste na vašem položaju po vaših najboljših profesionalnih in človeških močeh prispevali k varnosti naše države.”

Besedilo utemeljitve vročitve državnega odlikovanja Zvezi društev general Maister in mag. Milanu Lovrenčiču:

“Zveza društev General Maister je civilnodružbena organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe, izobraževanja, kulture, dela in vojnih veteranov. Ko smo dobili svojo državo, je še ni bilo. Leta 1998 je nastalo Društvo general Maister Ljubljana, ki je pred desetimi leti preraslo v Zvezo društev General Maister, v katerem je združenih že 26 društev General Maister in Franjo Malgaj iz vse Slovenije. Letos slavimo dvajset let delovanja društva, deset let delovanja zveze ter stoto obletnico bojev generala Maistra in njegovih borcev za slovensko severno mejo.

Najpomembnejša naloga Zveze društev General Maister je ohranjanje spomina na Rudolfa Maistra, njegov značaj in odločnost, njegov pogum in narodno zavednost, moč njegovega navdiha in pesniško občutljivost. Tudi po zaslugi društev in njihovih članov sta življenje in delo generala Maistra bolje raziskana ter imata pomembno mesto v slovenskem narodnostnem in vojaškem zgodovinopisju.
Zveza društev General Maister spodbuja in utrjuje domoljubje med mladimi, še zlasti pa pri pripadnikih Slovenske vojske in strokovnih organizacijah, katerih naloga je varnost domovine. Zaradi prizadevanj zveze je od leta 2005 23. november državni praznik, dan generala Maistra. Nedavno je na pobudo Zveze društev General Maister Maistrova knjižnica Univerze v Mariboru postala kulturni spomenik državnega pomena.

Ko se svet ob stoletnici spominja konca prve svetovne vojne, je pri nas tudi obletnica razpada habsburške monarhije in nastanka Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Politični, vojaški in diplomatski premiki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in naše države, ki veljajo še danes. Nihče za to nima odločilnejših zaslug od generala Maistra in pomembnejšega mesta v vojaški zgodovini našega naroda. Moč njegovega spomina in navdih njegovega izročila ohranja Zveza društev General Maister.

Zveze društev General Maister pa ne bi bilo brez mag. Milana Lovrenčiča, ustanovitelja in prvega predsednika Društva general Maister Ljubljana ter ustanovitelja in predsednika Zveze društev General Maister. Vse njegovo domoljubno in prostovoljno delovanje je namenjeno Maistrovemu spominu. Mag. Lovrenčič pa ni samo pobudnik in predsednik, ampak je vseh dvajset let tudi simbolni in stvarni voditelj zveze in društev kot nosilcev Maistrovega imena in spomina. Zaradi njegovega dolgoletnega dela je Zveza društev General Maister med najuglednejšimi civilnodružbenimi organizacijami, katerih poslanstvo sta domoljubje in državljanska kultura Slovencev.”

 

Dodaj odgovor