Je na rusko ozemlje padel ogromen meteorit? (VIDEO)

Ruski mediji so včeraj poročali, da naj bi v Habarovski regiji padel velik meteorit. Vrh hriba se je zrušil in zasul rečno strugo, razmišljalo se je, da ga je najbrž zrušil meteorit med padanjem proti tlom. Ruski znanstveniki sedaj zavračajo to razlago …

»Sodeč po vsem je bil meteorit ogromen, saj je uspel zapolniti 40 metrov rečne struge,« je ruskim medijem včeraj govoril vodja Vrhnjebureinskega rajona Aleksej Maslov.

Na pojav so postali pozorni potem, ko so na Burejski hidroelektrarni več dni beležili zmanjšan pritok vode v akumulacijsko jezero iz neznanega razloga. Oblasti so na teren poslale reševalce in strokovnjake s satelitskimi telefoni in merilniki sevanja, ki so šli preverit situacijo.

Na spletu so se pojavili videoposnetki s kraja dogodka. Porušen vrh vzpetine je s svojim materialom zasul reko Bureja in bi lahko trajno zablokiral pretok rečne vode. Potencialno bi lahko zaradi tega nastale poplave na območju okrog te lokacije.

Okoliščine preučujejo tudi s sateliti v vesolju. Sveže zbrani podatki z japonskega satelita Himawari-8 pričajo o zabeleženem temperaturnem odstopanju na območju ene od vzpetin ob reki Bureja. Evropski satelit Sentinel-2A je medtem zabeležil opazne spremembe v pokrajini med 9. in 12. decembrom (na slednji datum je manjkal vrh).

Z ruskega ministrstva za izredne razmere danes sporočajo, da se je vrh zrušil zaradi plazu in da ni bilo nobenega meteorita. »Znanstveniki so prišli do sklepa, da je šlo za plaz. V naši regiji je to redek pojav, vendar ne edinstven. Meteorita ni bilo,« je ruskim novinarjem zagotovil regionalni predstavnik ministrstva.

Fotografija s kraja dogodka

Nadaljevanje članka najdete tukaj!

Dodaj odgovor